HMS Victory 1/96 papírový model od Shipyardu

Občas si mnozí z nás postaví něco jiného než auto, zde je možnost svá díla předvést.

Re: HMS Victory 1/96 papírový model od Shipyardu

Příspěvekod DORIS » 20 pro 2009, 19:21

Děkuji za komenty, klucí!
group b: Musíš počkat na kormidelníka, aby to otevřel..... :P Foto kompasu mohu dodat, někde jsem si dávala fotky z průběhu stavby. :mrgreen:
Jinak dnes jsem si hrála s lucernama, prostřední největší je zhruba dokončena i když nejsem si jistá, zda takto zůstane nebo ještě vyrobím jiný tvar. Ty po stranách jsou menší a zatím rozpracované. Díly si navrhuji sama, ty z vystřihovánky nepoužívám. Ještě stojím před rozhodnutím, zda nakonec neudělám lucerny z osmi (místo ze šesti) bočnic. Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Pár dalších fotek z paluby:
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
DORIS
Člen scalecars

Příspěvekod DORIS » 21 pro 2009, 23:23

Tak, všechny tři lucerny jsou již zhruba dokončené, zbývá už jen "zkulturnit" spodní část, přidat ke každé chybějící třetí vzpěru a pár detailů. Stále víc uvažuji o jemné decentní výzdobě i když i takhle by to eventuelně mohlo už zůstat...... Zatím je to napatinováno a retušuji nedostatky, které mi odhalily fotky.
Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
DORIS
Člen scalecars

Příspěvekod Joseph » 21 pro 2009, 23:38

:? :no:
Obrázek>>>flickr ԅ(ˆ⌣ˆԅ)
Joseph
Moderátor

Příspěvekod group b » 22 pro 2009, 11:31

čím dále tím úchylnější :scared:
http://modely-32.webgarden.cz/ - stránky o mých modelech + odkazy na všechny mé ostatní www
group b
Člen scalecars

Příspěvekod DORIS » 26 pro 2009, 18:11

Děkuji za reakce, přátelé!
Pokračuji s drobotinou na palubách, dokončeny lucerny i zespodu, světlík na zadní palubě, pod nímž je vidět dobroty na jídelním stole..., zábradlíčko zdobené zlacenými soškami kolem schodiště na záštitné palubě, a nyní už je kompletní i střední část hlavní paluby, kde budou čluny. Děla jsou přivázána a pokud to bude viditelné (což se zdá že spíše ne), přidám tam ještě další lanka s kladkama, pinzetou se tam zatím hravě dostanu. U Bellony jsem toto sice pořešila ale byla to zbytečná práce, páč to pod čluny není skoro vůbec vidět. Na přídi jsem též dotáhla nějaké ty detaily, model se postupně začišťuje a patinuje, aby vypadal k světu. Jsou osazeny středící kroužky kolem otvorů pro stěžně, takže všechny stojí krásně v jedné línií při pohledu zepředu či zezadu. :wink:
Detaily na záštitné palubě:
Celkový pohled:
Obrázek
Příď:
Obrázek Obrázek Obrázek
Lucerny:
Obrázek Obrázek

Obrázek
"Kde zmizela děla, kapitáne?" - Neboj, už se na nich pracuje a to včetně koulí...." :mrgreen:
Naposledy upravil DORIS dne 26 pro 2009, 19:42, celkově upraveno 1
DORIS
Člen scalecars

Příspěvekod group b » 26 pro 2009, 19:36

budou papírový koule :? :w00t:
http://modely-32.webgarden.cz/ - stránky o mých modelech + odkazy na všechny mé ostatní www
group b
Člen scalecars

Příspěvekod DORIS » 26 pro 2009, 19:41

Pravděpodobně je pořeším stejně jako u Bellony - použitím kuliček pro absorbci vlhkosti - ty jsou přibaleny v malém papírovém sáčku v různých výrobcích - třeba obuvi, kabelkách.....Obarvím je na černo a jsou jako právé koule. :)
DORIS
Člen scalecars

Příspěvekod group b » 26 pro 2009, 23:38

já používám modelářskou zátěž do funkčních modelů, jsou to miniaturní broky cca právě na tuto velikost.
group b
Člen scalecars

Příspěvekod gedash » 28 pro 2009, 21:33

Tohle je prostě masakr.. jsem ráda, že nestavíš, to co já.. asi by mě to pak nebavilo :mrgreen: . Fascinují mě v této velikosti postavičky námořníků.. paráda, fakt ;)
gedash
Člen scalecars

Příspěvekod DORIS » 28 pro 2009, 22:23

group b : Díky moc za námět, tohle by mohlo být zajímavé, zkusím se po tom poptat u nás v hobby prodejně. Ještě mám stále čas shánět matroš. :)
gedash: Děkuji moc za ohlasy k mé práci, snažím se, jak nejlíp to umím :blush: . Na tahače ale nemám, ráda se koukám, jak je krásně stavíš Ty a další kolegové z tohoto fóra. Já bych to tak perfektně nedokázala.

Tak dnes jsem dělala další drobotinu na palubě a měla jsem docela smůlu, protože asi 20 kusů nově vymodelovaných sošek určených do zábradlí a dalších ozdobných elementů lodi, se mi zničily při vypalování, chvilka nepozornosti a bylo to v háji. :cry: No udělala jsem sice nové, ale půl dne práce jsem ztratila. Nejvíc mi bylo líto sošky kapitána, která byla mezi nimi, ale co už, chybama se člověk učí. Jen to docela naštve... :evil:
Zlacené figurky v zábradlí mají cca 5mm, pro tvarování jsem musela použít jemnější pinzetu, než u těch předchozích. Mnoho doplňků včetně tohoto zábradlí je zcela změněno oproti předloze současné Victory.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
DORIS
Člen scalecars

Příspěvekod group b » 28 pro 2009, 23:05

čím dále tím větší úchylárna :scared: Prohlížel jsem různé fotky a co mě napadlo ? Buď blbě vidím, nebo nemáš v příďové nástavbě dveře na příď. Oprav mě, že blbě vidím ;)
group b
Člen scalecars

Příspěvekod DORIS » 29 pro 2009, 00:06

Děkuji za koment! Vidíš skutečně výborně, ty dveře ani okýnka tam dosud nemám. Jsou v plánu a čekám, až se mi do toho bude chtít :oops: ;) Ještě tam toho chybí strašně moc, jsem asi na 30% z dokončeného modelu, někdy si říkám, kolik toho udělám během dne a nakonec se piplám s nějakým detailem, co nebude skoro ani vidět..... Victory stavím v části podle svých představ a mnohé si upravuji do podoby, jak to mohlo asi vypadat a taky jak by se mi to nejvíc líbilo :whistling: . Někdy chvíli čekám, než mne napadne optimální řešení a pak se do toho teprve vrhnu. Mám až do neděle volno, tak toho ještě snad dost stihnu. Těším se na stěžně, jak se model rozroste do výšky i délky. :)
EDIT:
Dokončena dvířka a detaily na stěně přídě, zadní zábradlí a uvázník s kolíky za bezánovým stěžněm. Drobou úpravou prošly i lucerny, jejich vršek nyní zdobí zlacené kuličky. Postupně některé věci upravuji a měním za hezčí, takže stále to ještě nemusí být finální podoba. :)
Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek
Nevíte někdo, k čemu sloužily ty zavěšené kbelíky z ozdobným logem, které se mají umístit na ty prodloužené tyčinky na zadním zábradlíčku? Má jich tam být celkem 21, tak to zas bude hrozně stereotypní práce......

Zde je pohled na pracovní nástroje, které používám:
Obrázek
Ta stříbrná pinzeta vzadu je vroubkovaná, používám ji poměrně málo a zpravidla jen k umístění drobotiny na příslušná místa na modelu a nebo na přidržení předmětů, které se mi nesmí smeknout - k tomu jsou dobré ty vroubky. Dvě jemnější pinzety vepředu jsou pro tvarování a přidržování miniaturních dílečků, ta tmavá je extrémně jemná a dělám pomocí ní ty nejmenší sochy z moduritu.
Jinak dnes dělám na zvonici a přední sadě úvazníků - barevná úprava je opět odlišná od předlohy:
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

V podvečer jsem dotáhla i ty úvazníky, byla to celkem piplačka, protože jsem se snažila nejen o kvalitní vzhled, ale především o pevnost, neboť na těchto jemných dílcích bude uvázáno mnoho lanek. Musí být napnutá, takže papírové dílky řádně zpevňuji a impergnuji, aby ten nápor vydržely.
DORIS
Člen scalecars

Příspěvekod DORIS » 01 led 2010, 19:40

Mám poslední dva volné dny před sebou, takže ráda bych ještě dotáhla nějaké ty drobnosti na palubě, pak už půjde práce opět pomaleji. I když ani teď mi toho nijak moc rychle nepřibývá, některé detaily zaberou skoro den práce a není to na modelu ani vidět....
Dnes jsem dokončila karonády, ještě je zbývá upevnit pomocí kladek a lan, ale to budu dělat až později společně se zbylými děly. Jsou dokončené i úvazníky kolem stěžňů a pár drobností na přídi + začištění. Bude se nadále vylepšovat a retušovat, protože fotky nemilosrdně odhalují veškeré chyby a neduhy, kterých si člověk normálně ani nevšimne.... :oops: Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Tak ještě koule a může se střílet.....
DORIS
Člen scalecars

Příspěvekod Joseph » 01 led 2010, 20:18

Úžasné, já pak taky nebudu mít čas na modely ... škola je hrozná že?
Obrázek>>>flickr ԅ(ˆ⌣ˆԅ)
Joseph
Moderátor

Příspěvekod group b » 01 led 2010, 21:55

nádherný děla :w00t: budou tam dvě, nebo 4 ?
group b
Člen scalecars

Příspěvekod DORIS » 01 led 2010, 22:15

Děkuji moc za pochvalu, přátelé, moc si toho vážím!
group b: Karonády tam budou pouze tyto dvě - Vicy jich vlastně ani víc neměla, ale na hlavní palubě budou ještě další děla, která budou taky pěkně propracovaná. Příští týden se optám za ta závažička pro možnost výroby dělových koulí. Práce na modelu mne zatím docela baví, avšak jak příjde na řadu lanoví, už to taková pohoda nebude.....

Joseph: To víš, člověk si prostě nevybere, ale hlavně, jak je práce. Po prázdninách budu spíše v roli krotile pubertální mládeže nežli učitelky.... :mrgreen:

EDIT 2.1.2010 Před chvíli jsem dokončila poslední schodiště na Vicy, oproti současné lodi je trochu změněno - směrem dolů se rozšiřuje a má i častečně jinak upravené zábradlí, aby korespondovalo s tvarem schodiště. Udělala jsem ještě pár nových fotek za denního svtěla, aby byly realističtější barvy. Karonády prodělaly drobnou úpravu v podobě snížení zadních koleček, aby celé dělo bylo v jedné rovině. A samozřejmě začišťování a retušování všech nedokonale provedených míst, které se na fotkách ukazují...
Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
DORIS
Člen scalecars

Příspěvekod group b » 02 led 2010, 16:43

je to čím dále tím "nechutnější ". ještě před pár týdny jsem měl rád modely lodí :( :oops: Máš to parádní, klobouk dolů.
pokud budou jen dvě karonády, měli by být umístěny tak, aby jimi bylo možno střílet jak do boku, tak dopředu.
group b
Člen scalecars

Příspěvekod Perveka » 02 led 2010, 16:57

Tu už vážne prestávam chápať, ako to môže niekto dokázať, tak budem len ticho a kochať sa, osobne mám radšej autá, ale toto sa mi vážne páči, možno ešte viac, ako tvoje autá, len prosím, neuraz sa :)
Som závislý na autách, priznávam, no liečbu odkladám...
Perveka
1:72

Příspěvekod Wishieftrottle » 02 led 2010, 17:19

:scared: :scared: :scared: Úžasné.......
Jsi vážně šikovné děvče :shifty:
Wishieftrottle
1:43

Příspěvekod DORIS » 02 led 2010, 17:39

Děkuji moc, přátelé, hrozně mne to těší, že se Vám model líbí a že mohu radost z jeho stavby sdílet s Vámi!
S těmi karonádami je to možné, protože i na předním zábradlí je na obou stranách vybrání pro umístění tohoto robustního 68liberního děla. Umístila jsem ho podle současných fotek Victory, ale nenapadá mne, jak se s tím asi pracovalo a pohybovalo po palubách, když to vepředu nemá vlastně kolečka :? . Musím to nastudovat. :oops:
Perverka: V poho :) , však Vicy by měla být mým "životním modelem", tak se musím hodně snažit. Autíčka a modely z plastu mi ještě tolik nejdou, jak bych chtěla, to si musím sama přiznat, ale baví mne obojí, jen to chce se v tom více zacvičit a neztrácet trpělivost. Už na mne čekají dva další japonečci od Tamky, tak se někdy budu muset do nich pustit. 8-)
DORIS
Člen scalecars

Příspěvekod group b » 02 led 2010, 22:07

karonáda měla v té přední desce kovový trn, který byl nasazen v otvoru v palubě. Vzadu byla kolečka, kterými se dělo otáčelo okolo toho trnu, takže mohly být na horní palubě skutečně jen dvě děla, ale umístěná tak, aby se s nimi dalo otočit jak do boku, tak dopředu. Myslím, že u bojové lodi byly standardně otočené vpřed, už proto, že na Victory není žádné dělo, které by sloužilo ke "stíhání" Což je samo o sobě divné, protože karonády měli tak poloviční dostřel než klasická děla.
group b
Člen scalecars

Příspěvekod DORIS » 03 led 2010, 20:22

group b: Moc děkuji za info a vysvětlení, obdivuji Tvůj přehled a znalosti o lodích. Já je teda ráda stavím jako modely, ale ohledně terminologie mám velké rezervy..... :oops: Ty karonády už mám přilepené napevno, takže už to musím nechat v pozici boční střelby. Dnes běžel v telce zajímavý dokument o lodích a bylo to docela zajímavé, Angličané byli schopni pálit z daného děla v interivalu každých 90 sekund, fakt síla, když si člověk představí, že na jedné straně těch děl bylo přes padesát... To musel být masakr. :scared:
Nyní mi již končí dny volna, takže stavba se zpomalí. Nečekala jsem, že mi práce na kotevních jeřábech zabere skoro celý den, ale celkem mne to bavilo. Doplnila jsem je o výzdobu a zároveň jsou již osazené podpěrné sloupy pod nosníky, kde budou čluny.
Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek
DORIS
Člen scalecars

Příspěvekod group b » 03 led 2010, 21:59

jestlipak v tom dokumentu prozradili, kolik bylo posádek kanonů ? Řadová loď se 100 děly měla k dispozici 50 obsluh +- nějakou do rezervy. Takže mohla střílet pouze na jednu stranu. No ono to ještě u Trafalgaru nebylo nic moc, dostřel děla se počítal někde okolo 500 - 800 metrů, podle velikosti, účinný dostřel pak byl jen o něco větší než polovina této vzdálenosti. Takže aby loď nadělala nepříteli velký škody, musela pálit tak z 300 a méně metrů.
Jen tak na okraj, řekové a římani stříleli oštěpy, jejich účinný dostřel byl okolo 1000 metrů, kdy takový oštěp byl schopen prorazit až 5 cm prkno :o
Já už jsem toho hodně zapoměl, ale o plachetnice jsem se zajímal hodně dlouho, takže takový rozdíly mezi hulkem či kogou, to byla hračka :D
group b
Člen scalecars

Příspěvekod DORIS » 04 led 2010, 11:14

Hmmm, zajímavé info. No o počtech mužů pro obsluhu děl tam myslím nemluvili, ale skouknu to ještě jednou, mám to nahrané.... :mrgreen: Na Vicy bylo cca 850 mužů a právě v bitvě u Trafalgaru stříla dle údajů z literatury na obě strany, což ukazovala i mapa řazení lodí.
Obrázek
Na obrázcích pod mapou je model Vicy, jak údajně vypadala do roku 1802, což je zase jiná alternativa, než na jakou jsem narazila jinde v literatuře. Pak se v tom má člověk vyznat...... :? Dostřel děl z nejnižší paluby dosahoval u Vicy až cca 2000m, ale jejich účinnost a přesnost byla sotva 500m, u karonád ještě podstatně méně. Každopádně bych nechtěla být na palubě v době bitvy. :no:
Mám v plánu udělat jednu stranu komplet otevřenou a na druhé straně nechat některé střílny zavřené.
DORIS
Člen scalecars

Příspěvekod group b » 04 led 2010, 14:09

lodě mohli střílet na obě strany, protože před bitvou se nabíjela děla na obou stranách. Po zahájení bitvy pak ta strana, co nestřílela byla celá uzavřená. Bylo to hlavně kvůli možnosti přepadení žabími muži. Ty měla každá flotila. Jejich úkolem bylo doplavat k nepřítelské lodi a přenést boj na její palubu. Ideální případ by byly otevřené střílny hlavně ty dole, kde byla pouze obsluha děl, prakticky žádný voják. Zmocnit se spodních palub by znamenalo jasnou výhru. Krom vyřazení nejtěžších děl by to znamenalo dobýt sklady prachu a dělostřelecké munice, nemluvě o možnosti vyhodit loďdo vzduchu.
Takže bych udělal otevřenou pouze pohledovou stranu, maximálně přední či zadní děla na nejvyšší palubě.
Mimochodem,dneska jsem koukal, co tu mám a s radostí jsem napočítal asi 15 zajímavých aut. Objevil jsem totiž třirozdělané plachetnice. Koukal jsem na ně a přemýšlel, jestli se nemám do něčeho pustit, ale pak jsem si vzpoměl na tvou Viktorku a rychle jsem je zase odklidil pod hromadu prachu :oops:
group b
Člen scalecars

PředchozíDalší

Zpět na Na skok do ...