Mazda RX-7

Rozpracované modely sériově vyráběných aut v originálním stavu

Moderátor: dawe82

Re: Mazda RX-7

Příspěvekod group b » 18 dub 2009, 10:19

záleží, jaká je ta základovka, ale měla by jít louhem dolů. Jen to možná budeš muset máchat o něco dýl a v silným roztoku. Purisolem by to mělo jít taky. Zase na druhou stranu máš jednu novou zkušenost, nikdy nedávej barvu pod vodu :no: a ještě jednu dobrou zkušenost - protože to pod vodou nešlo smýt, ale udělalo ti to tuhle paseku, tak to není akrylová barva. Tudíž to dolu musí jít. Tak teď hlavně v klídku a hlavně, do studenýho roztoku.
http://modely-32.webgarden.cz/ - stránky o mých modelech + odkazy na všechny mé ostatní www
group b
Člen scalecars

Příspěvekod Wass » 18 dub 2009, 17:49

Ach jo :( Vzal sem nádobu, nalil studenou vodu, nasypal hydroxid, ale ten nereagoval ani trochu. Požadovaný množství bych v tom míchal půl dne, takže sem dal rovnou horkou vodu z konve a dal do toho hydroxid, to už reagovalo pěkně. Dal jsem tam asi 100-200 gramů hydroxidu na 1l vody, pak už se to nerozpouštělo, ten malý zbytek sem umýchal a už sem nepřidával. Nevypadá to na to, že by to nějak pustilo. Zkusil sem všechno možný i nemožný, studenou i vroucí vodu, ale nikdy mi nic nepustilo a to mam "100 % Hydroxid sodný NaOH", takže málo koncentrovaný není. Zbývá koupit nějaký jiný hydroxid na model a Purisol na světla. A to sem chtěl mít o víkendu model hotovej :cry:
Obrázek
Wass
1:24

Příspěvekod dawe82 » 18 dub 2009, 19:56

chjo... dyt uz sem to psal asi 2-3x... hydroxid do varici vody.... dej tak 1/3hydroxidu na 2/3 vody.... a hlavne to tam proste nech prez noc nebo 2 dny... za par hodin ti z toho nic nesleze.... proste neco sleze za 10hodin a neco za tejden.... ale se studenou,vlaznou,nebo teplou vodou ti hydroxid reagovat nebude.....
authorized AUTOart reseller
die cast 1/18,1/24,1/43,1/72 + plast 1/24
Obrázek
dr30 hr31 the boxes of power
moje sbirka
http://www.scalecars.cz/forum/viewtopic.php?f=82&t=4705
dawe82
1:1

Příspěvekod group b » 19 dub 2009, 21:25

dawe má částečnou pravdu, nech to máchat třeba týden, ale je fakt úplně jedno, jestli ho dáš do horký nebo do studený. Když se to leje do odpadu, tak se leje horká voda. Proč ? Aby to rychle reagovalo a žralo kolem sebe. Když dáž hydroxid do horký, rychle to zreaguje, ale co dál ? Musíš to nechat vychladnout, abys nezničil model a pak do něj utopit kastli, takže do studenýho !!!! Pak je tedy úplně jedno, jestli to rozděláš horkou nebo studenou vodou, výsledek jevždy stejný - roztok, ve kterým se bude koupat ta kastle. Nech to tam tedy několik dní, pak to pořádně opláchni, ať ti to nesežere ruce a zkus to otřít hadrem, nemo to zkus přejet rejžákem - tedy tvrdým kartáčem, ne drátěným !!!!. Když se to ani potom nehne, tak je to v hajzlu . To není vulgarizmus, to je fakt. Pak asi jen šmirgl :whistling:
http://modely-32.webgarden.cz/ - stránky o mých modelech + odkazy na všechny mé ostatní www
group b
Člen scalecars

Příspěvekod Wass » 19 dub 2009, 21:39

Daweovi jsem psal, že mi to ve studený vůbec nereaguje a když sem nechal ty světla 3 dny v lázni v roztoku z horký vody a nepustilo vůbec nic, tak bylo něco špatně. Ve studený vodě bych to asi neumíchal, v horký se to rozpustí samo, proto u toho hydroxidu, co jsem měl, preferuju vroucí vodu, ale teď už ho nemám, v tejdnu si dojdu pro novej z laboratorních potřeb, takže by to už snad mělo jít, ale jestli ta základovka nesleze, tak se asi fakt zastřelim... nebo je tu možnost koupit za 325,- novou Mazdu v MPMku a vzít z roho jenom kastli, zbytek na díly...
Obrázek
Wass

Příspěvekod group b » 20 dub 2009, 10:15

to je lepší to přebrousit smirkem . ještě jedna možnost - používala se i brzdová kapalina, ale nesmí být zelená ! ta nefunguje, jen žlutá, ale jestli zrovna na tuhle barvu a reakci s plastem neznám. Hlavně jí nevypouštěj z brzd vašeho auta :no:
group b
Člen scalecars

Příspěvekod Wass » 11 kvě 2009, 20:15

Nuže, konečně sem se dokopal k tomu, abych zašel do laboratorních potřeb a koupil hydroxid. Koupil jsem pravý, 98% hydroxid sodný, doma jsem nejdřív zkusil roztok ze studené vody, reakce...? Žádná. Takže sem udělal nový, nalil do kelímku vroucí vodu a sypal hydroxid, dokud se rozpouštěl za stálého míchání. Na 1dc asi 7-8 lžiček. Reakce byla přibližně stejná, jako u toho minulého hydroxidu. Nechal jsem to dostatečně vystydnout a ponořil do toho světla. Akrylát z toho pustit neměl, ale oranžová syntetika jo, ale po třech hodinách neslezlo nic a pochybuju, že když to tam necham tři dny, že z toho ještě něco sleze. Takže už nevim, co dál. Každopádně udělám novej roztok a necham v něm přes noc model, jestli to nepustí, tak už nevim... čistější hydroxid neseženu, nebo prostě jít do nějaký jiný drogerie a koupit jinej hydroxid, ale to už bych prošustroval 300,- úplně zbytečně, což mě zrovna netěší... to z dneška, zejtra postnu, jak dopadl model.
Obrázek
Wass

Příspěvekod Saimon » 11 kvě 2009, 21:21

urob to ako ja so Suprou. Pracujem na dieloch, ktoré nie sú poškodené, potom si kúpim ešte jednu, budem mať už kopu práce za sebou a ešte sa mi zvýši plno náhradných dielov. okrem toho, tvoje výdavky za chemický sajrajt už skoro dosahujú hodnotu modelu čiže je to jasné ;)
Saimon
1:12

Příspěvekod Wass » 11 kvě 2009, 21:25

Saimon píše:urob to ako ja so Suprou. Pracujem na dieloch, ktoré nie sú poškodené, potom si kúpim ešte jednu, budem mať už kopu práce za sebou a ešte sa mi zvýši plno náhradných dielov. okrem toho, tvoje výdavky za chemický sajrajt už skoro dosahujú hodnotu modelu čiže je to jasné ;)

1. věc, která mě napadla - koupit za 325,- novou Mazdu :D Ale prostě zkusim dělat co se dá a koupě nové bude jako poslední volba, kdyby to šlo tochu zbrousit, ale nebylo by to nějak dokonalý, tak bych si koupil novou, z toho udělal sériovku a na tý starší kastli bych začal s tuningem :)
Obrázek
Wass

Příspěvekod šmudla » 11 kvě 2009, 21:47

Pokud teda nepomáhá ten louh tak bych zkusil jiný způsob. Sice to brousit nechceš, ale u mě to bylo taky dřív pokus-omyl. Zkus to broušení, uvidíš...buď to zachráníš nebo potom můžeš koupit novou stavebnici která není až tak drahá
šmudla
1:87

Příspěvekod Joseph » 12 kvě 2009, 08:38

Tak to je pech. Co to je za základovku, že nechce pustit. Já jsem si koupil dez. prostředek, ten nejlevnější co jsem našel v obchodě. Byl to takovej gel. Dal jsem ho do misky, strčil tam věci a slezlo to během 5-ti minut. Nevím, zda je to koncentrací nebo čím, ale šlo to fakt pěkně. Možná bych zkusil ještě tuhle metodu, přece jenom tm z toho vyrábíš roztok a tady to máš koncentrovanější. Když nepomůže ani tohle tak leda zbrousit kastlu šmirglem, ale to ti pak zaniknou detaily, a nenbudu to nikdy jak pžedtím, vždy tam někde najdeš chybičku.
Obrázek>>>flickr ԅ(ˆ⌣ˆԅ)
Joseph
Moderátor

Příspěvekod Wass » 12 kvě 2009, 12:52

Joseph píše:Tak to je pech. Co to je za základovku, že nechce pustit. Já jsem si koupil dez. prostředek, ten nejlevnější co jsem našel v obchodě. Byl to takovej gel. Dal jsem ho do misky, strčil tam věci a slezlo to během 5-ti minut. Nevím, zda je to koncentrací nebo čím, ale šlo to fakt pěkně. Možná bych zkusil ještě tuhle metodu, přece jenom tm z toho vyrábíš roztok a tady to máš koncentrovanější. Když nepomůže ani tohle tak leda zbrousit kastlu šmirglem, ale to ti pak zaniknou detaily, a nenbudu to nikdy jak pžedtím, vždy tam někde najdeš chybičku.

Základovku mam Tamiya Fine Surface Primer Light Grey, mohl bych to zkusit něčim dezinfekčnim, ale aby se nakonec nevyplatilo koupit novou mazdu za tři kila. Brousit to právě taky nechci kvůli těm detailů a výstupkům. Jinak model hned po vložení do roztoku malinko pustil, ale opravdu jen něco málo se uvolnilo, pak už přes celou noc nepustilo vůbec nic :(
Obrázek
Wass

Příspěvekod MildaS » 12 kvě 2009, 15:34

myslím, že by bylo levnější koupit novou, nebo vzít MX-5 - ta je myslím levnější - a swapnout interiér, motor atd. ;)
MildaS
1:18

Příspěvekod Wass » 12 kvě 2009, 17:05

MX-5 se mi nelíbí :D Doma sem našel dva desinfekční přípravky a savo, takže myslíte, že když udělat roztok ze sava, že mi to nevyžerre plast a vyžere ty barvy na světle nebo základovku?
Obrázek
Wass

Příspěvekod Saimon » 12 kvě 2009, 19:03

MildaS píše:myslím, že by bylo levnější koupit novou, nebo vzít MX-5 - ta je myslím levnější - a swapnout interiér, motor atd. ;)

to je blbosť, MX-5 motor nemá a interiér je inej koncepcie.
Saimon
1:12

Příspěvekod Bobr8 » 12 kvě 2009, 20:53

Když to nejde chemií (louhem) - tak už zbývá jedině opatrně přebrousit. :o
Inzerát:
" Vyměním sekundové lepidlo za třísekundové.
Zn.: Nestíhám lepit ! "

http://www.sewellel.webnode.cz
Bobr8
Člen scalecars

Příspěvekod bluečko » 13 kvě 2009, 07:22

dam ti jednu tajnmou radu ale opravdu tajnou :lol: vyzkoušeno ;) vem mame z koupelky odlakovač na nehty trochu ulij na hadřik a ten lak z toho ztírej ;) me to takhle šlo na plniči od mottipu nwm jestli to pujde i na tamiyanskych :) a ješte mi šel aji tech.lih dal jsem to tam na cca 2hodiny a pak to sedřel hadříkem :) hlavne to dodelej ;) :w00t:
jde o to se jen pořádně natáhnout
Obrázek
bluečko
1:18

Příspěvekod Bobr8 » 13 kvě 2009, 07:47

Ale ten odlakovač musí být bez ACETONU, jinak Ti to tu kastli sežere! :scared:
Inzerát:
" Vyměním sekundové lepidlo za třísekundové.
Zn.: Nestíhám lepit ! "

http://www.sewellel.webnode.cz
Bobr8
Člen scalecars

Příspěvekod Joseph » 14 kvě 2009, 21:44

Tak zkus koupit od Tamyie přímo nějakou tu vodičku na sundání laku.
Tím roztokem dezinfekčních prostředků by to ale mělo jít.
Jak říká Mirek, když už odlakovač tak bez acetonu. Ten by ti tu kastlu pěkně sežral, stačila by jenom chvilinka.
Obrázek>>>flickr ԅ(ˆ⌣ˆԅ)
Joseph
Moderátor

Příspěvekod Wass » 15 kvě 2009, 14:06

Žádou vodu od Tamiye pro tyhle případy neznám, ale existovat asi bude, jenže to už by se nevyplatilo finančně. Odlakovač na nehty by byla další možnost po tom dezinfekčnim přípravku, doma máme jenom savo a ještě něco, na lázeň pro model toho ale bude asi málo. Taky sem se dneska ptal naší chemikářky ve škole, jestli neví, čim to je, že mi ani jeden ze dvou hydroxidů nereaguje ve studený vodě, tak řikala, ať model přinesu do školy, že školní louh mi raději doml dávat nebude, kdyby se mi něco stalo, měla by to na svědomí ona. Tak ho vemu do školy a uvidim.
Obrázek
Wass

Příspěvekod shifty » 17 kvě 2009, 12:08

měl si to normálně obrousit, případně upravit tmelem a vy.rat se na nějáký chemikálie-od toho dávaj brainiac :D
shifty

Příspěvekod Wass » 17 kvě 2009, 12:16

Jenže kolem malejch detailů a výstupků bych to neobrousil tak, aby to vypadalo jako dřív. Proto je zatim na 1. místě nějaká lázeň, až pak bych to zkusil brousit.
Obrázek
Wass

Příspěvekod šmudla » 17 kvě 2009, 13:54

tak už jedině zbývá Líh pokud ti nejde louhem
šmudla
1:87

Příspěvekod Wass » 17 kvě 2009, 20:57

Zkusil sem další roztok, tentokrát na díly z Nissana 350Z od NoName. Myslel jsem, že budou mít méně kvalitnější barvy, jenže po dvou hodinách nic nepustilo, dokonce ani obtisky na průhlednym skle ne, takže sem to vylil a v tejdnu koupim další hydroxid. Teď nejde o Mazdu, ale musim sehnat nějakej hydroxid, kterej bude účinnej, protože ho potřebuju i na toho Nissana. Mimochodem tady jsou fotky balení těch dvou hydroxidů, tak si je nekupujte, mně osobně vůbec neúčinkovali. Avšak jestli někdo jeden z nich máte a funguje vám, tak mi napište, jakým způsobem ste to dělali, možná je chyba u mne, ale o ničem nevim :shock:

nalevo z drogerie, napravo z laboratorních potřeb
Obrázek
Obrázek
Wass

Příspěvekod Wass » 27 kvě 2009, 15:32

Tak to nepustilo ani u chemikářky, udělala nasycenej roztok z jejího hydroxidu ve vlažný vodě, nijak to nereagovalo, ale rozmíchala to a pak se to jen hodně zahřálo, tak sme to nechali dvě hodiny vychladnout a pak do toho model ponořili přes noc, ale nepustilo vůbec nic :(
Obrázek
Wass

PředchozíDalší

Zpět na Modely sériových aut