Liaz 101 CAS 25 1/87

Rozpracované modely nákladních aut a těžké techniky

Liaz 101 CAS 25 1/87

Příspěvekod Hy.accy » 26 dub 2009, 14:54

Tak něco na úvod,vzhledem k tomu že začlo být venku konečně taky trochu hezky se více méně rozplynuly mé naděje na dokončení mých dvou rozestavěných modelů 1/24, bohužel. Modelaření je pro mě taková sezoní záležitost.
Ovšem včera jsem absolvoval Model salon v Čáslavi a po takovéhle akci mám vždy chuť se na něco vrhnout. Příležitost se naskytla sama, mezi několika prodejci kteří byly na akci přítomni jsem postrádal jakákoliv auta. Milovnící letadel si opravdu přišli na své. Ovšem při takovém tom typickém okukování jsem si u jednoho prodejce všiml několika kousků hasičské techniky nejdříve Tatry 111, pak jsem si všiml tatra 813 s něčím jako cisternou prý na pěnu, dál vyprošťovací tank hasičů českých drah a nakonec tohohle krasavce Liazky 101 taktéž od drážních hasičů. Říkám si ale 1/87 to jsem nikdy neskoušel to je strašně malý to nedám radši ušetřim na toho benze od revellu.... :D Che ale znáte to když jsem okolo prošel asi 5-krát tak ve mě začal hlodat ten červík co mě nutí tyhle nepotřebný věci kupovat :D Tak říkám oukej, skočíme s Lancrem na oběd pak na to nějak mrknu určitě to ale nekoupim. Oběd chutný takže s čistou hlavou že si odvezu jen ty dva kousky co jsem přivezl a ne víc jsme se vrátili zpět. Říkám Petrovi "jdu mrknout na tu liazku"....Na to Petr odvětil" ber ju, žiješ jenom jednou a nebude"... No a bylo to v řiti :) Přišel jsem, pána jsem slušně pozdravil tak jak jsem vychován a požádal zda by mi zdělil cenu " 255 kč" Fuj to je drahý takovýhle prcek a takových korun, to nechci! Ale říkám jestli se na to můžu podívat tak mi to pán rozdělal koukám, koukám, začal se mi rozšiřovat úsměv...Pán si toho asi všiml a začal povídat o tom jak ta firma má nové formy že je to skvělý model a tak dál...můj úsměv se rozšiřoval ... Pán povídá vy jste hasič že? Nějaký psycholog asi, právím že jsem. Pán povídá no tak to by jste si to měl vzít! Pravím ano měl a beru. Jen co peníze a díky vyměnili své majitele vracel jsem se hrdě s krabičkou velikosti výběhové mp3 zpět. :) A do toho mě groupík ještě nahlodal ať to zkusím dodělat do té mikro soutěže pravím zkusím... :)
Tak konec přiblížení nákupu. Jedna se tedy o model vozu Liaz 101 CAS(cisternová automobilová stříkačka) 25 hzs čd v měřítku 1/87( H0) od firmy sdv model. Ač je model takhle strašně malý dílků má poměrně dost včetně kompletního interiéru a mnoha detaily. Navíc mám k modely ubjednané lepty stěračů, odrazek a zpětných zrcátek, také sadu spz-tek a v neposlední řadě strojníka coby řidiče. Plán je jasný, model postavím co nejlíp svedu a zasadím na diorama ve kterém bude vjíždět branou do areálu tržnice SAPA, té tržnice kterou postihl jeden z největších požárů u nás. Zatím mám očištěné díly kabiny a provizorně jsem si to slepil :)
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil Hy.accy dne 17 led 2010, 01:26, celkově upraveno 2
Hy.accy
Člen scalecars

Re: Liaz CAS 25 HZS

Příspěvekod group b » 26 dub 2009, 17:49

koukám, na to, jak je to malinký to má dost dílečků, tak se ukaž. ;)
http://modely-32.webgarden.cz/ - stránky o mých modelech + odkazy na všechny mé ostatní www
group b
Člen scalecars

Příspěvekod Bobr8 » 26 dub 2009, 19:22

Začal jsi pěkně, slícovat, obrousit, zatmelit... :) Vypadá to dobře.
Rady máš v SZ.
Inzerát:
" Vyměním sekundové lepidlo za třísekundové.
Zn.: Nestíhám lepit ! "

http://www.sewellel.webnode.cz
Bobr8
Člen scalecars

Příspěvekod Hy.accy » 27 dub 2009, 17:55

Všem děkuju za komentáře dneska jsem se zabýval nástavbou s tou jsem si musel trochu hrát zadní část a boky ne zrovna dobře lícovali, ale vše je tak jak má být fotky přibudou až bude trochu větší postup, zatímsi pořád hraju :)
Group: taky mě překvapilo množstí dílků a to jsme říkali že tam nebude ani interiér a hle je a docela pěkněj a co tam není to dodělám :)
Buchta: díky nervy budou potřeba :)
Bobr: díky a moc děkuju za rady :)
Hy.accy
Člen scalecars

Příspěvekod Hy.accy » 28 dub 2009, 07:59

Omlouvám se za dvě zprávy za sebou, mám zde novinky, pořad začišťujia lícuji, díly co jsou zde slepené už do podoby auta sedí na 99% ješt tam musím provést nějaké úpravy, poté vše půjde do základovky :) Doufám že se bude líbit :)
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Hy.accy
Člen scalecars

Příspěvekod Hy.accy » 02 kvě 2009, 13:56

Tak tu mám opět nějaké novinky, trochu mi ruplo v bedně a odnesla to nástavba, no ty rolety se mi prostě nelíbili, tak jsem poslední týden strávil na vybrušování, ale povedlo se, ovšem ještě nevím z čeho udělám nové rolety, kdyby měl někdo nápad vítám. Jinak začišťování dílů je samozřejmost, v interéru jsem otočil druhou řadu sedačkej proti směru jízdy tak jak to má být a opěradla dal na dva kusy drátků aby vypadali reálněji, taky jsem před spolujezdce dal tyč na držení která je ve skutečném voze. Přišli mi doplňky jako spztky, lepty stěračů a odrazek a také postavičky řidičů, zatím je to oficír ale nebude, tak doufám že se bude líbit :)
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Hy.accy
Člen scalecars

Příspěvekod MildaS » 03 kvě 2009, 11:16

možná bych ty "žaluzie" udělal ze zbytků od leptů (myslím z jakýchkoliv) - u plastů bych to nazval stromečkem, snad chápeš :D ;)

jinak to je docela bláznovina tohle stavět, ale zatím ti to jde dobře
MildaS
1:18

Příspěvekod dawe82 » 05 kvě 2009, 13:17

na tenkou gumu nalepit prouzky plastu tak jako to bylo u starejch psacich stolu (tam bylo drevo na latce....) ale zaluzie byti i fungovali ... :) nebo se misto gumy da pouzit nejaka folie kdyz je to tohle mikromeritko :) kazdopadne to vypdada zatim hodne pekne .. :)
authorized AUTOart reseller
die cast 1/18,1/24,1/43,1/72 + plast 1/24
Obrázek
dr30 hr31 the boxes of power
moje sbirka
http://www.scalecars.cz/forum/viewtopic.php?f=82&t=4705
dawe82
1:1

Příspěvekod Saimon » 05 kvě 2009, 20:27

neviem, čo myslí dawe ale pri Mildovom postupe by som sa určite čo najviac obliekol a použil ochranné okuliare :D
inak sa mi to zatiaľ páči, je vidieť, že na to ideš s rozumom
Saimon
1:12

Příspěvekod MildaS » 06 kvě 2009, 20:23

Saimon: myslím, že stačí dost ostrý nůžky a trocha opatrnosti (která je u modelařiny potřeba dost často)
MildaS

Příspěvekod Hy.accy » 07 kvě 2009, 09:06

Všem děkuju za komentáře :)
Buchta: Však trocha tjůninku neuškodí nikdy ne? :D Jinak díky ;)
MildaS: Díky za chválu a nápad, pochopil jsem, musim přiznat že jsem měl podobný, ovšem příležitost se mi naskytla sama, když jsem si potřeboval sešívačkou sešít nějaké papíry, šiju šiju a došla mi zásoba tak jsem si šel pro zásobník, vytáhnu, koukám na to.....jasně to jsou rolety jak vyšitý, ymslím že to vypadá dobře, posuďte sami :)
Dawe: Děkuji také, tenhle nápad je hodně zajímavý když bych někdy dělal otevřenou verzi jako že bych rád :)
Saimon: díky snažím se :)
Takže a teď co je nového, díly jsou očištěné a připravené na poslední vrstvu základovky, pak už pojedeme lak, ještě jsem upravil spodní část nástavby kde jsem doladil blatníky, které měly hrozný tvar, vůbec nekopírovali kulatý tvar kol, ale vše opraveno, tady jsem ještě dozadu dodělal malé nárazníčky, které vůz má mít.Dále jsem na horní části nástavby dodělal výfuk, který výrobce zapoměl. a rozhodl se pro netradiční umístění majáku, který bude nastraně naproti výfuku, myslím že by byl více vidět. Bednu na nářadí, které zde má své místo, jsem potáhl slzičkovým plechem aby vypadala reálněji. Jsou tam ještě nějaké dodělky ale myslím že fotky řeknou více :)
Ovšem co je problém, Liazka má mít bílé, plastové nástavce blatníků, které zde nejsou, rád bych je dodělal bez nich to není ono, ovšem nedaří se, nejdřív jsem myslel vyřezat z plastu, ale to nešlo, tak kdyby mě někdo nápad uvítám ;)
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Hy.accy
Člen scalecars

Příspěvekod dawe82 » 07 kvě 2009, 09:53

roleta ze sesivacky vypada dobre.... snad to bude nejak barvitelny... prece jen holej kov kterej bejva este napustenej nejakym olejem aby to nekorodovalo.... ale ty se s tim poperes urcite... a kdyz ten lak nekde opada tak pod tim bude kova a muzes rikat ze je to patina... omlaceny rolety ... :) kazdopadne to tam sedi pekne a bedna na naradi je taky super.... na to jak musi bejt pidi.... no a k tem lemum... podivej se do tuningu na nejaky fujvecka a uvidis co s tim.... neco kulatyho co tam sedne (v tyhle velikosti asi propiska nebo fix) a natmelit a nakonec zabrousit do tvaru co potrebujes.... melo by to jit lip nez s plastem ....
authorized AUTOart reseller
die cast 1/18,1/24,1/43,1/72 + plast 1/24
Obrázek
dr30 hr31 the boxes of power
moje sbirka
http://www.scalecars.cz/forum/viewtopic.php?f=82&t=4705
dawe82
1:1

Příspěvekod group b » 09 kvě 2009, 20:58

super nápad ta roleta ;)
http://modely-32.webgarden.cz/ - stránky o mých modelech + odkazy na všechny mé ostatní www
group b
Člen scalecars

Příspěvekod Hy.accy » 13 kvě 2009, 16:15

Děkuju všem komentáře :)
dawe: díky moc, ymslím že tohle napuštěný nebude bude to nějaká slitina něčeho, já tada uvažuju o tom že to nebudu barvit vůbec napustím spáry mezi cvočkami a nechám to tak líbí se mi ten kovový povrch ale uvidíme :)
Lemy díky za nápady, zatím hledám když najdu dodělám když ne tak ne :)
Buchta: díky mě by to taky nenapadlo byla to čistě náhoda ;)
Group: díky že bych začínal chytat ty vaše modelářský fígle? :D
Tak a te´d novinky došlo na barvení, nakonec jsem se rozhodl že se nebudu držet předlohy, kterou jsem mimochodem úplně stejnou nikde nenašel, a udělám si to trochu podle sebe, první změnou je střecha ta měla být bílá, většina liazek to tak má ovšem některé mají právě červenou a jak jsem to viděl zalíbilo se mi to, takže nalakovaná kastle s bočními obtisky zalakovaná bezbarvým lakem, snažil jsem si ji vyleštit podle možností, střecha se povedla, boky už jsou na tom hůř, je už to prostě malinké moc, takže takhle, dnes jsem začal dělat gumové obložení skel, ještě zbývají dvě skla, dodělat světílka, odrazky z leptů a bude. Ještě se vrátím ke sklům, ta sjem musel vyleštit neb byla skoro úplně matná již z výroby ! Dál dodělávám přední čelo kde mám masku se světly, vše v matné, sklíčka jsem musel opět upravit neseděli, následně sjem je podbarvil stříbrou, aby se schoval kolík který je drží, završeno žlutým nápisem Hasiči, aby byl hezky vidět. Dál nárazník v lesklé bílé, s černými výstupky a pražskou spztkou. Opět zalakované. a konečně hotové majáky to byla velká pakárna, tak doufám že se bude líbit :)
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Hy.accy
Člen scalecars

Příspěvekod MildaS » 13 kvě 2009, 19:27

neměl by ten žlutej nápis na masce být naopak - "ičisah" ( :mrgreen: ) ?? :shock:
MildaS

Příspěvekod Saimon » 13 kvě 2009, 19:58

opačne určite nie, keď tak zrkadlovo ale nemyslím, že v tej dobe na to mysleli a neviem, či to nie je len u záchranárov. inak sa mi práca na modeli páči, tie majáky boli súčasťou stavebnice alebo si si ich sám vyrobil, popr. ,,ukradol´´ z nejakej hračky?
Saimon

Příspěvekod Bobr8 » 13 kvě 2009, 20:37

Vypadá to dobře!Tu SPZ jsi měl obstříhnout víc máš tam nějaký okraj.
Inzerát:
" Vyměním sekundové lepidlo za třísekundové.
Zn.: Nestíhám lepit ! "

http://www.sewellel.webnode.cz
Bobr8
Člen scalecars

Příspěvekod Maverick117 » 13 kvě 2009, 22:15

MildaS píše:neměl by ten žlutej nápis na masce být naopak - "ičisah" ( :mrgreen: ) ?? :shock:
Môže aj nemusí. Dokonca niektoré vozy ten nápis ani nemali a ak robí nejaký konkrétny voz čo má ako predlohu a ten to nemá tak by to bola chyba...

bez nápisu:
Obrázek

nápis opačne:
Obrázek

nápis "normálne"
Obrázek

Jo inak neviem či máš ale možno pomôže :shifty:

http://www.hasicihr.com/foto/vybaveni/liaz/liaz.htm
Obrázek
Patrím do "klubu" víkendových modelárov...
Maverick117
1:24

Příspěvekod Hy.accy » 14 kvě 2009, 13:29

Díky za komentáře :)
Milda: jak psal maverick, je to dost relativní můžeš to mít obráceně nemusíš, nemusíš mít vůbec. V balení je i bílá menší verze nápisu zrcadlově obrácená ovšem rozhodl jsem se pro tuto žlutou :)
Saimon: díky pane, majáky byly součástí, díky bohu patří k těm lepším dílkům, krásně průhledné nebyly na nc žádné dělící roviny apodobně. :)
Bobr: děkuju mockrát! Ano špatně jsem to ostříhl ale dnes to za mě vyřešila vrstvička bezbarvého laku :)
Maverick: díky za fotky určitě se hodí, zrovna varianta s červenou střechou ;)
Tak a teď novinky od včerejška jich není mnoho přední čelo dodělávám, kabině sjem natřel poslední gumy okolo oken zvýraznil světílka na schůdcích a také na nich vyrobil falešné stíny, ty schůdky jsou totiž o dost hlubší tak alespoň pro optický dojem. A musel sje si to provizorně složit mám docela radost nejen že to vypadá ale je to i docela podobné, posuďte sami :)
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Hy.accy
Člen scalecars

Příspěvekod Saimon » 14 kvě 2009, 14:03

paráda :potlesk: nechce sa mi veriť, že ty si niekedy robil kováky... :D
Saimon

Příspěvekod Hy.accy » 24 kvě 2009, 15:54

Tak mám tu opět nějaké novinky, dodělávám kabinu, vnitřek je hotový černá s kombinací červené jako potahy na sedačky, detaily různo barevné, vzdu je sbalená žlutá zacranná plachta, plus řidič, udělat z oficíra hasiče si myslím se docela povedlo :D dál jsou usazená boční okna vyleštěná a černý proužek v místě kde se otvírají, dodělávám přední okno zatím má bílé rámy, ještě přibude černé ogumování. podvozek je hotový kola jsem nechal černá než abych vymýšlel nějakou kombinaci a jsou decentně zašipěná. Dál dělám na zadní nástavbě kombinace barev je hotová ještě se bude dolaďovat před krycím lakem, douám že se bude líbit a nezapoměňte velikost je cca 8 cm :D
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Hy.accy
Člen scalecars

Příspěvekod Saimon » 24 kvě 2009, 16:14

no tak toto vyzerá zatiaľ absolútne fantasticky :potlesk: Micro World je tvoj ;)
Saimon

Příspěvekod group b » 24 kvě 2009, 20:17

vypadá to parádně ;) Ještě nějakej požár jako dioramku :D
group b
Člen scalecars

Příspěvekod Maverick117 » 24 kvě 2009, 21:48

Alebo búračku. IGRA robí celkom lacné modely na "zničenie" ;) Jedna Avia v priekope poprípade vyhorená ;) ...
Obrázek
Patrím do "klubu" víkendových modelárov...
Maverick117
1:24

Příspěvekod Hy.accy » 25 kvě 2009, 20:41

Mockrát děkuju jsem rád že se vám líbí, dává mi to chuť do práce :)
Saimon, Buchta: díky moc kluci ;)
Group: s dioramatem mám teď zrovna dilema :?
Maverick: bouračka je dobrej nápad, určitě ho zrealizuju ale jelikož je to do micro worldu a pravidla jsou jasná takhle by to byly dva modely :(
Jinak musim říct že mám teď dilema s dioramatem, kdybyste mi poradili byl bych rád, můj původní plán byl udělat auto vjíždící do tržnice sapa. ovšem musel bych dělat jen podle fotek a nevím přesně jak to tam vypadá. Ovšem dostal sjem takový nápad udělat část silnice s kusem louky a nasimulovat uhašený požár právě té louky to znamená. Kdybych použil tu kobercovou trávu jako používají vláčkaři, kus jí normálně vypálil, pak dodělal pigmenty a nevím čím ještě mohlo by to vypadat dobře co říkáte? ještě aby to nebylo tak chudé byc přidal pár keříků a lehce ohořelý posed pro myslivce.
S tím že by bylo již uhašeno a čekalo se na příjezd vyšetřovačky, protože sehnat figurky hasičů v akci je snad nemožný. Jak vy se na to díváte? :)
Hy.accy
Člen scalecars

Další

Zpět na Modely nákladních aut a těžké techniky