nebudu tě napínat. Udělala jsi na modelu zásadní chybu, kterou dělá drtivá většina stavitelů válečných plachetnic. Řadové lodi . (to ta tvoje je ) , byly určeny především pro boj a ničení nepřítele v bitvě. K tomu sloužila strašná spousta děl, protože děla té doby nebyla moc účinná. Osádku každého děla tvořilo 8-20 mužů ! Podle druhu děla a jeho umístění na palubě. Díky tomu vezla každá loď obrovskou posádku. Ta sestávala z dělostřelců, námořníků a dalšího perzonálu, například bitevní lodi první třídy, (to ta tvoje pro změnu není) měli k dispozici 24 sapérů - tedy česky záškodníků, kteří v bojích lodi proti lodi měli jedinný úkol, doplavat k nepřátelské lodi a buď jí poškodit ( tam se prakticky jednalo o poškození ovládání kormidla) , nebo přenést boj na její palubu. To ce ukazují ve filmech, jak lodi mezi sebou přehazují lana a na nich se spouštějí bojovníci na palubu té druhé je trochu přitažené za vlasy. Háky měly zachytit nepřátelskou loď a přitáhnout jí , aby mohla posádka přeskákat na její palubu. Než k tomu došlo, měla právě do zad obránců zaútočit sapérská skupina.
No a proti sapérům se samozřejmě hledala možnost obrany a používala se ta nejjednodušší možná, vyplývající z charakteru lodi , jejích možností a její posádky.
Fuj to byl sloh. Teď určitě nevíš stejně nic co

Takže jednoduše a stručně. Loď byla plná lidí, víc se na ní nevešlo, ale stejně to bylo málo, aby mohla bojovat oboustranně. Navíc hrozil ten sapérkej útok.
Proto řadové lodi nikdy neměly otevřené střílny na obou stranách To je zásadní chyba většiny modelářů. Na druhou stranu je fakt, že loď se spoustou děl okolo celého trupu vypadá impozantně, no z hlediska historického je to blbost. Ještě by někdo mohl vznést námitku, že se lodi také větraly. Ano, to je pravda, v tom případě se otevřely všechny střílny. Jen děla nebyla vtažena do bojových postavení, takže nekoukaly z lodi hlavně.
Dobrý elaborát co ? Auta stavím cca 4 roky, předtím jsem dělal vrtulníky, ale od mládí jsem se vždy zajímal o plachetnice, tak jsem pár desítek knih přečetl, proto si můžu dovojit popichovat tě, přestože model máš nádherný, na tom se nic nemění.