HMS BELLONA 1/96 Shipyard, papírový model plachetnice

Občas si mnozí z nás postaví něco jiného než auto, zde je možnost svá díla předvést.

Re: HMS BELLONA 1/96 Shipyard, papírový model plachetnice

Příspěvekod gedash » 22 led 2009, 09:41

koukám, že si jí nasadil pěknýho brouka do hlavy :P
jinak ty postavičky jsou fantastický :scared:
gedash
Člen scalecars

Příspěvekod DORIS » 22 led 2009, 10:42

gedash: Díky za pochvalu! Jinak mne group b skutečně nasadil pořádného brouka do hlavy :? , opravdu netuším, v čem je ta chyba. V konstrukci a zbarvení lodi pochybuji, tam jsem měla přesné podklady, ale napadla mne posádka, protože ta je čistě jen moji improvizací a jedinou figurku, kterou jsem viděla stejně ztvárněnou na předloze, je kapitán. Že by ten papoušek na rameni námořníka, nebo vzhled oblečení posádky??? Nebo mi tam chybí soudek s rumem??? :D Popravdě jsem toto řešila spíše esteticky, protože na výstavu toto nikdy nepošlu a stavím modely hlavně tak, aby se mi líbily. :)
Ale stejnak jsem zvědavá, v čem to vězí....? ;)
Naposledy upravil DORIS dne 22 led 2009, 13:12, celkově upraveno 1
DORIS
Člen scalecars

Příspěvekod group b » 22 led 2009, 11:05

nebudu tě napínat. Udělala jsi na modelu zásadní chybu, kterou dělá drtivá většina stavitelů válečných plachetnic. Řadové lodi . (to ta tvoje je ) , byly určeny především pro boj a ničení nepřítele v bitvě. K tomu sloužila strašná spousta děl, protože děla té doby nebyla moc účinná. Osádku každého děla tvořilo 8-20 mužů ! Podle druhu děla a jeho umístění na palubě. Díky tomu vezla každá loď obrovskou posádku. Ta sestávala z dělostřelců, námořníků a dalšího perzonálu, například bitevní lodi první třídy, (to ta tvoje pro změnu není) měli k dispozici 24 sapérů - tedy česky záškodníků, kteří v bojích lodi proti lodi měli jedinný úkol, doplavat k nepřátelské lodi a buď jí poškodit ( tam se prakticky jednalo o poškození ovládání kormidla) , nebo přenést boj na její palubu. To ce ukazují ve filmech, jak lodi mezi sebou přehazují lana a na nich se spouštějí bojovníci na palubu té druhé je trochu přitažené za vlasy. Háky měly zachytit nepřátelskou loď a přitáhnout jí , aby mohla posádka přeskákat na její palubu. Než k tomu došlo, měla právě do zad obránců zaútočit sapérská skupina.
No a proti sapérům se samozřejmě hledala možnost obrany a používala se ta nejjednodušší možná, vyplývající z charakteru lodi , jejích možností a její posádky. :whistling: :whistling: :whistling:
Fuj to byl sloh. Teď určitě nevíš stejně nic co :roll: Takže jednoduše a stručně. Loď byla plná lidí, víc se na ní nevešlo, ale stejně to bylo málo, aby mohla bojovat oboustranně. Navíc hrozil ten sapérkej útok.
Proto řadové lodi nikdy neměly otevřené střílny na obou stranách
To je zásadní chyba většiny modelářů. Na druhou stranu je fakt, že loď se spoustou děl okolo celého trupu vypadá impozantně, no z hlediska historického je to blbost. Ještě by někdo mohl vznést námitku, že se lodi také větraly. Ano, to je pravda, v tom případě se otevřely všechny střílny. Jen děla nebyla vtažena do bojových postavení, takže nekoukaly z lodi hlavně.
Dobrý elaborát co ? Auta stavím cca 4 roky, předtím jsem dělal vrtulníky, ale od mládí jsem se vždy zajímal o plachetnice, tak jsem pár desítek knih přečetl, proto si můžu dovojit popichovat tě, přestože model máš nádherný, na tom se nic nemění.
http://modely-32.webgarden.cz/ - stránky o mých modelech + odkazy na všechny mé ostatní www
group b
Člen scalecars

Příspěvekod DORIS » 22 led 2009, 13:11

Téda, tak toto jsem vůbec netušila :oops: a vlastně na většině modelů ani nezaregistrovala. :o Ani na předloze, podle níž model stavím, toto nebylo ztvárněné. Nicméně musím uznat, že máš pravdu a boduješ. :thumbup2: Taky jsem už o tom četla, ale na modelu jsem postupovala dle běžných zvyklostí a fotografií právě té většiny lodních modelářů. Nenapadlo mne , že je to bráno jako chyba v rámci historických zvyklostí. Ono ty modely se často dělají kvůli vzhledu a jejich majestátnosti a to je nejspíš důvod, proč na většině takových plachetnic vykukují všechna děla z otevřených střílen.O tom větrání jsem též slyšela od přátel z klubu papírového modelářství, takže jsem se nakonec rozhodla ponechat střílny otevřené a děla v bojové pozici. I tak, bych ale model ztvárnila stejně, jak je vidno na fotkách - to jest otevřené střílny na obou stranách, u mne je to vždy dost o estetice. 8-)
Přiznám se však, že jsem původně uvažovala o chybách v oblečení posádky, ti Tvoji námořníci mají vesměs stejnokroj. ;)
Každopádně děkuji za popis a odborné vysvětlení, jsem zas o něco chytřejší. :idea:
DORIS
Člen scalecars

Příspěvekod gedash » 22 led 2009, 13:12

teda to byl elaborát... :mrgreen:
ovšem nic to nemění na faktu, že tohle jsem též nevěděla.. :no: :cry:
gedash
Člen scalecars

Příspěvekod DORIS » 22 led 2009, 13:15

No, u Victorky máš těch děl 104, tak si můžeš ušetřit práci na jedné straně. Já budu Viky stavět asi s otevřenými střílnami na obou stranách a nechám možná zavřené střílny na nejnižší palubě, páč u mne vždy vítězí ta estetická stránka. :) :blush: Jinak pokud bys potřebovala podklady a info k modelu, hodně najdeš i na našich stránkách www.papirovemodelarstvi.cz
DORIS
Člen scalecars

Příspěvekod gedash » 22 led 2009, 13:45

No Victorka si ještě chvíli ve sklepě poleží, páč nemám na postavenou místo, ale spíš nemůžu najít slušné obrázky lanoví na La Belle vše na co na netu narazím jsou buď celkové nicneříkající pohledy, či záběry na detaily, které tedy zrovna nepotřebuju..
gedash
Člen scalecars

Příspěvekod group b » 22 led 2009, 17:51

Gedash pošli mi SZ nebo lepší mejlem fotku, co je to za typ lodě, napíšu ti stručnej popis lanoví. Je to u všech lodí skoro stejný, jen se to liší podle velikosti plachet a počtu ráhen na stěžních.
Doris - technicky vzato, když taková Victory na něco chtěla střílet, tak logicky nejříve z těch těžkých děl, co jsou na spodní palubě . Pak samozřejmě existovala možnost boje na rozbouřeném moři, to se spodní střílny neotevíraly, ale zase loď neměla plné oplachtění. Musela bys skasat hlavní plachty ( to jsou ty největší, tedy spodní na hlavních stěžních), případné o košové ( o patro výš) ;) Je to alchymie co ? Bože jaká nádhera jsou ty plachetnice. ;)
http://modely-32.webgarden.cz/ - stránky o mých modelech + odkazy na všechny mé ostatní www
group b
Člen scalecars

Příspěvekod DORIS » 24 led 2009, 12:06

No budu postupovat dost podle skutečné předlohy, která je v suchém doku a má spodní střílny zavřené. Možná jich několik udělám otevřených, ale rozhodnbě to celá řada nebude. Model budu dělat i kvůli estetiky, takže pár věcí tam bude podle vzhledu upravených. ;) I plachty udělám rozvinuté jen některé, dolní a stěhovky dělávám svinuté, aby vyniklo lanoví a někdy nechávám svinuté i ty nejvyšší plachty (královské), aby to model opticky trochu snížilio, když je značná výška stěžňů.

Spodní část obšívky pod water-line bude šedá oproti většině ostatních modelů Victory, i když v reálu je loď obložená měděnými pláty. V reálu má právě šedou barvu, protože měď už zoxidovala.
DORIS
Člen scalecars

Předchozí

Zpět na Na skok do ...