Mazda RX-7

Rozpracované modely sériově vyráběných aut v originálním stavu

Moderátor: dawe82

Re: Mazda RX-7

Příspěvekod bluečko » 12 dub 2009, 21:39

nadherne autíčko ty křivky sou proste sexy jak si psal inak k modelu docela se mi libi jak jedeš tešim se na lak enom nechapu proč lepiš nedřiv skla když nemaš lak :? (dam ti ješte radu nalaku vnitřek kasnte do matne černe a pak včechny otvory zakry maskovaci paskou zevnitř a pak znovu plnič a lak nasledne ak daš do auta interier vypada to lit neš když maš vnitřek kastle v barve auta ;) )
jde o to se jen pořádně natáhnout
Obrázek
bluečko
1:18

Příspěvekod Wass » 12 dub 2009, 21:58

Skla nejsou přilepená, jen přiložená :) Jinak s tim vnitřkem mě to taky napadlo, mam ho taky komplet v základovce kvůli podběhům apod., takže to zevnitř stříknu matnou černou :)
Obrázek
Wass
1:24

Příspěvekod šmudla » 12 dub 2009, 23:18

bacha na dělící roviny, nejsou jenom na náraznících ale jdou kolem celého auta a i na tom křídle jde vetšinou dělina po té hraně křídla.

Ty světla bych radši odbarvil jiným způsobem, kdysi jsem to přehnal z NaOH a pokroutil se mi celý díl. Nejbezpečnější odbarvení světel je asi purisolem, a nebo jsem to kdysi zkoušel nějakou voňavkou a taky to šlo
šmudla
1:87

Příspěvekod Wass » 12 dub 2009, 23:27

No jo, na Purisol jsem zapomněl :D Pokud dostane dolů všechny barvy tak proč ne, jinak celý auto sem prohlídnul a nikde už žádná rovina není ale podél toho křídla tam je a to sem si jí vůbec nevšiml, tak díky za upozornění :)
Obrázek
Wass

Příspěvekod group b » 13 dub 2009, 08:20

jo, dobrý rady se ti tu sešly. Jestli chceš čistit čitý díly, tak bacha co použiješ ! Některý vodičky je naleptají, chce to vyzkoušet. Já třebas používám vodu po holení a jde to pěkně.
k příspěvku šmudly - ještě nikdy jsem neslyšel od nikoho, že by hydroxid něco plastu udělal :no: a to jsem používal i 98%. Jako vysvětlení vydím jen dvě možnosti - buď zalil hydroxid vodou a hned do něj dal model - při reakci to je hodně teplé, nebo měl tu misku kde to koupal u nějakýho tepelnýho zdroje či na sluníčku. Samotný hydroxid s plastem nijak nereaguje, koupal jsem takto v silným roztoku model měsíc ( zapoměl jsem na něj) a byl úplně v pohodě.
To smoke ( černá nebo hnědá) je určitý řešení. Pak je ještě jedna možnost a to podbarvit sklíčka z druhé strany nějakou tmavou barvou, zkus si jen tak přiložit je na třeba černý podklad, jak to bude vypadat. Tahle metoda se někdy dá použít, ale ne vždycky je výsledek podle představ.
http://modely-32.webgarden.cz/ - stránky o mých modelech + odkazy na všechny mé ostatní www
group b
Člen scalecars

Příspěvekod Joseph » 13 dub 2009, 08:31

A poud chceš blinkry reálnější tak si vem pilku a nařež z e spodní strany takovou šachovnici ovšem musí být zkosená. Pak to podbarvi stříbřenkou. Takhle to udělali na AA a vypadá to skvělě.
Group má pravdu NaOH s plastem nic neudělá, s kovem to je jiná. Tam se ti dot oho zažere, ale plast je v pohodě. Nemusíš to ani ředit vodou, pokud si nevzpomeneš co do čeho se lije první. Já jsem ho používal tak jak je v tom dez. prostředku a šlo to nádherně během chvilky dolů.
Obrázek>>>flickr ԅ(ˆ⌣ˆԅ)
Joseph
Moderátor

Příspěvekod šmudla » 13 dub 2009, 08:55

Chyba byla asi v mojem postupu, od té doby se louhu vyhýbám
šmudla

Příspěvekod Wass » 13 dub 2009, 12:22

Ok, děkuju všem za rady :) Zkusim to teda v tom hydroxidu přes noc nechat a uvidim, za jak dlouho to sleze. Jinak vzhledem k nově nabytým událostem asi dnes lak nestihnu, ale až bude čas, hned se na něj vrhnu :)
Obrázek
Wass

Příspěvekod Wass » 14 dub 2009, 20:11

Tak mám doma hydroxid v granulích. Vzal sem si kelímek od jogurtu a naplnil ho horkou vodou (+-2dcl), pak do něj nasypal dvě lžičky hydroxidu a zamíchal špejlí, žádná reakce, zkusil sem do toho ponořit "zkušební vzorek průhledného plastu nabarvený průhlednou syntetickou oranžovou barvou" a počkal 10 minut, nic. Přisypal sem další dvě lžičky, zamíchal, objekt vložil, nic. Po deseti minutách jsem přidal další dvě lžičky, zase nic. Nevíte někdo, co jsem udělal špatně? Jestli voda musí být vždy horká nebo sem dal málo lžiček hydroxidu nebo cokoliv jinýho? Díky :)
Obrázek
Wass

Příspěvekod Saimon » 14 dub 2009, 20:32

myslím že voda má byť vriaca. čo viem tak Riki do toho vysypal celé balenie a vypenilo mu to von na dlážku :D asi treba trochu pridať...
Saimon
1:12

Příspěvekod dawe82 » 14 dub 2009, 20:41

musi to bejt hodne silnej roztok a vetsina barev pousti po nejaky hodine.... neskousel sem na clear laky ale na ty to bude fungovat stejne.... do kelimku bych to videl na 1/3 hydroxidu.... a dily do toho davej az to vychladne.... a neboj se to tam par hodin nechat... (spis prez noc)...
authorized AUTOart reseller
die cast 1/18,1/24,1/43,1/72 + plast 1/24
Obrázek
dr30 hr31 the boxes of power
moje sbirka
http://www.scalecars.cz/forum/viewtopic.php?f=82&t=4705
dawe82
1:1

Příspěvekod šmudla » 14 dub 2009, 21:45

jj, jak říká dawe

já vždy vezmu nádobu, a nasypu tam hydroxid(v balení ubude asi 1cm), potom pomalu přilívám vodu z konvice. Nechám roztok vychladnout a po pár hodinách pokládám díly.
šmudla

Příspěvekod Wass » 14 dub 2009, 21:55

Tak sem udělal novej roztok, nalil tam horkou vodu z vodovodu (nějak mi uniklo že musí být vroucí z konve), nasypal tam asi 6 lžiček hydroxidu, rozmíchal a dal tam světla, už to místama pouští :) Uvidim, jak to bude ráno, hned sem dám pak foto, myslim, že to z toho sleze :D

EDIT: neslezlo z toho vůbec nic, budu muset udělat ještě silnější roztok... to už snad ani neumíchám :D

EDIT2: nepomohl ani roztok 2dcl s deseti-dvanácti lžičkama hydroxidu necháno přes školu... neslezl z toho ani milimetr barvy :( Je sice fakt, že sem ne všechno rozmíchal, ale i tak by mohlo alespoň něco slézt...

EDIT3: chyba byla v nerozmíchání roztoku, dole se usadila vrstva a proto to asi nešlo tak, jak mělo, teď sem udělal novej roztok, 14 lžiček hydroxidu, ale dával sem to tam po jedný a každou pořádně rozmíchal, takže je to komplet rozpuštěný, tak snad by to teď mělo jít...
Obrázek
Wass

Příspěvekod Wass » 15 dub 2009, 20:14

Tak ani v tom novym roztoku to po několika hodinách nepustilo, potřeboval bych vědět, kolik běžných kávových lžiček hydroxidu mám dát do 2-3 decilitru vody. Posledně to bylo 14. Jinak sem stříknul původně poslední vrstvu základovky, avšak zase se objevily chybky, boční blinkry, které se měly podle návodu odstranit, jsem odříznul, ale furt to ještě není dokonale zbroušený, pak vzadu je ještě dělící rovina, ta je zbroušená, jenom to není dobře překrytý barvou a pak sem našel jedno zalitý smítko, takže to zbrousim a stříknu ještě jednou, snad už pak budu moct dát lak.
Obrázek
Wass

Příspěvekod dawe82 » 15 dub 2009, 20:26

musis zalejvat varici vodou ten hydroxid a ne do horky vody dat par (i kdyz dost lzicek) ... proste dej tretinu hydroxidu na mnozstvi vody... (na 3dl teda 1dl hydroxidu ale klidne i vic... a bacha bude to penit adelat bordel tak to zalejvez z bezpecny vzdalenosti... aneboj se to tam nechat dlouho proste kdyz to nebude nic delat nech to tam den.... nebo 2....
authorized AUTOart reseller
die cast 1/18,1/24,1/43,1/72 + plast 1/24
Obrázek
dr30 hr31 the boxes of power
moje sbirka
http://www.scalecars.cz/forum/viewtopic.php?f=82&t=4705
dawe82
1:1

Příspěvekod Bobr8 » 16 dub 2009, 08:40

Chlapi, když se vyrábí vodný roztok luhu nebo kyseliny z koncentrátu (prášku,zrnek,šupinek - či jak to nazvat) vždy se sype prášek do vody!A do studené!.

Prášek do vody - aby to nešumělo neprskalo ("nedělalo bordel") - hrozí stříknutí do očí, potřísnění!
Do studené - protože při rozpouštění se roztok zahřívá.Při použití teplé může dojít až k bodu varu a opět hrozí postříkání!

Pracujete se žíravinou!Používejte ochrané brýle, rukavice, oděv!Hrozí poleptání!!!

Nejsem chemik, ale toto jsou základní znalosti chemie ze základky.

Odbarvoval jsem několik plastikových modelů.Na běžnou zavařovací sklenici naplněnou do 3/4 vodou stačilo asi 5 polévkových lžic Hydroxydu sodného (NaOH), Louhu.Po cca dvou dnech byl model bez barvy a rozpadl se na díly.

Po odbarvení je potřeba model zneutralizovat - koupel v octě!Pak pořádně proprat vodou a nechat usušit.
Na některé druhy barev může louh působit rychlji, na některé pomaleji.

Obrázek
Inzerát:
" Vyměním sekundové lepidlo za třísekundové.
Zn.: Nestíhám lepit ! "

http://www.sewellel.webnode.cz
Bobr8
Člen scalecars

Příspěvekod strejda_takeshi » 16 dub 2009, 21:51

nejdřív opatrně nabrat na ukazováček a olíznout jestli to je fakt leptavý a pak se může pracovat :P
pozor mam dvojku ze zkoušky chemie 1,vim všechno :mrgreen:
strejda_takeshi
1:43

Příspěvekod Wass » 16 dub 2009, 21:58

Po olíznutí bych už asi moc nepokračoval :D Jinak se ukázalo, že mám asi nějakou méně koncentrovanou směs na čištení odpadů, buď 10x zvýšim dávku ( :D ) nebo někde seženu pravý laboratorní 98% hydroxid. Zítra dám poslední vrstvu laku a doufám, že už se nic neobjeví, to bych pak láknul konečně lakem :)
Obrázek
Wass

Příspěvekod group b » 17 dub 2009, 08:22

přesně jak píše Bobr. Já to dělám tak, že nasypu do nádoby louh, naleju tam trochu studený vody a zamíchám. nechám to, co to udělá. Když tam zůstane usazenina míchám dál, dokud se to nerozmíchá všechno. když už se to nechce rozmíchat, máš nasycený roztok, prostě víc louhu si to nevezme. Když to děláš obráceně, tak musíč ten prášek přidávat, v tomto případě se ti běžně stane, že máš slabý roztok a nebude působit. Pak to musíš nechat koupat, někdy stačí 2 dodiny, jindy třeba celej týden, no a jsou barvy, na který to nepůsobí.
http://modely-32.webgarden.cz/ - stránky o mých modelech + odkazy na všechny mé ostatní www
group b
Člen scalecars

Příspěvekod Wass » 17 dub 2009, 19:06

Tak sem totálně podělal kastli... ale totálně... jsem chtěl dát poslední vrstvu základovky, ale já blb dal na jedno místo víc vrstev a začalo to stejkat, tak sem myslel, že to stihnu pod vodou smejt, ale to sem se ohromně mýlil... teď je polovina kastle "rozdrbaná", buď to celý vybrousit (o čemž neuvažuju, zbrousil bych záhyby, detaily apod.) nebo to někam ponořit a třeba by to pustilo, ale nevim, jestli by základovka v hydroxidu pustila, jestli ne, model končí...
Obrázek
Wass

Příspěvekod strejda_takeshi » 17 dub 2009, 20:23

ty jsi ohromnej střelec,ukaž fotky :cry:
strejda_takeshi
1:43

Příspěvekod bluečko » 17 dub 2009, 20:32

škoda no :cry: :cry: mušiš davat nadei veř si to dokažeš a kdybys to vzdal možna bych ho od tebe koupil :whistling:
Obrázek
bluečko

Příspěvekod Wass » 17 dub 2009, 20:52

Něčim to musí jít dolů, jinak se zastřelim... protože pro mne na tom bylo dost práce a pak to takhle mojí blbostí zkazim, dával sem pozor, abych dával tenké vrstvy, ale abych zakryl jeden brus tak sem toho dal víc... mohl sem počkat a pak stříknout ještě jednou to místo, ale já to zase uspěchal :sneaky2: Ještě dodělám stěrače a zrcátko na sklech, popřípadě další věci mimo kastli, pak se budu soustředit jen na ní, dám to dolů jakýmkoli způsobem za každou cenu kromě broušení, to by z toho fakt byla placka... Do kastle jako takové tam vryp nejsou, jen to jen zdrcená základovka, zdrtil sem ji jen rukama pod vodou v domnění, že to dostanu v pohodě dolů, ale žádnej kartáč nebo něco sem nepoužil, takže když bude základovka pryč, tak to budu moct snad nalakovat znova, ale tentokrát se vyvaruju tomu broušení všech možných chyb, takže by to pak mohlo jít rychleji...

Fotky
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Wass

Příspěvekod bluečko » 17 dub 2009, 21:51

tohle neni zas tak zle tu uplne v pohode vybrousiš 1200 pod vodou ;)
Obrázek
bluečko

Příspěvekod Wass » 17 dub 2009, 22:09

Jenže malý detaily bych zabrousil, od Michala sem se dozvěděl, že hydroxil vyžere i základovku, nejdřív zkusim vyžrat ty světla, když to zapůsobí, zejtra dám do lázně model a láknu znova, snad to dobře dopadne, jestli jo, budu v sedmym nebi :D
Obrázek
Wass

PředchozíDalší

Zpět na Modely sériových aut