1970 Plymouth Superbird 1/24 Monogram - 16.2. Update

Rozpracované modely sériově vyráběných aut v originálním stavu

Moderátor: dawe82

1970 Plymouth Superbird 1/24 Monogram - 16.2. Update

Příspěvekod MildaS » 31 pro 2012, 10:45

Pod stromeček jsem si nadělil po dlouhý době jeden plasťák. Je koupený od jednoho člena z modelfóra.

Model byl v originál krabici včetně původní fólie, stavebnice je z roku 1991 (takže stejně stará jako já :-D ). Zajímavý je, že i přes všechny ty fólie a originální balení bylo zlomené přední čelo, na kterém je chladič a pár dílů bylo odlomených ze stromečku, s čímž nebude problém, jen mě to trochu zarazilo.

Stavět jsem zatím nezačal, pustím se do toho až po zkouškách a zatím sháním podklady. Můj záměr je tento:

Barva: 999 Petty Blue - komplikace číslo 1 - nenašel jsem kód barvy, ale měla by být téměř stejná jako Grabber Blue od Fordu - dá se to sehnat např. od Tamiye nebo od někoho předmíchané, nebo budu muset navštívit barvy-laky?

Exteriér: krabička

Interiér: určitě budou samostatné sedačky (SB se vyráběl i s lavicí), ale ještě nejsem úplně rozhodnutý, jestli bude interiér bílý nebo černý. Spíš se přikláním k černé, protože bílá verze má v bílý barvě jen sedačky a výplně dveří (+ tapecy vedle zadní lavice), strop, podlaha a palubovka jsou černý.

Motor: Petty Blue Superbirdy se dodávaly s 440-4 a 440-6 V8, SB v ostatních barvách mohly mít i Hemi V8. Bude určitě six pack a nejspíš manuální převodovka. Na motoru bych rád přidal kabeláž, nějaké detaily v motorovém prostoru apod.

Podvozek: na podvozku chybí tunel pro kardan, je tam prostě díra, takže s tím zkusím něco udělat.

Kdyby někdo měl nějaké fotky z restaurování Superbirda (ideálně fotky podvozku a interiéru) tak mi je buď sem nebo do soukromé zprávy hoďte prosím ;)

FOTKY
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Ještě mám na závěr otázku: jak to mám udělat, aby ta mřížka u čelního skla vypadala jakž takž realisticky? Po lakování to mám napustit černou tak jak třeba spáry? (ty bych ale měl dělat spíš tmavě modrou ne?)

Komentáře uvítám :)
Naposledy upravil MildaS dne 16 úno 2013, 20:59, celkově upraveno 3
MildaS
1:18

Re: 1970 Plymouth Superbird 1/24 Monogram - 16.1. Update

Příspěvekod MildaS » 16 led 2013, 12:49

Mám tady první update 8-)

Zkoušel jsem nasucho složit dohromady ty největší díly - karoserii, podvozek a interiér a zjistil jsem, že přesnost není nijak oslnivá :-D takže jsem vzal plastovou destičku a nastavil podvozek do šířky (měl jsem jednu destičku na každé straně, ale to byl zase hodně nakřivo interiér a středový tunel). Ještě to přejedu tmelem samozřejmě.

Původně jsem chtěl udělat celý středový tunel, protože kolem převodovky má být kulatý a cca od půlky auta dozadu hranatý, ale ještě jsem nepřišel na způsob, jak to udělat, aby to vypadalo dobře - v podvozku je dost široká díra a když to udělám na interiérovém dílu, tak tam budou zase schody :shock:

Taky jsem začal uklízet v motorovém prostoru - některé věci tam nepatří, takže je odřežu a přetmelím díry a věci co tam patří asi taky odříznu, odbrousím kusy odlitku, které jsou tam navíc a díly přilepím zpátky.

tady jsou fotky
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Potřeboval bych taky poradit jakou barvou mám udělat blok motoru - má to být Mopar oranžová, ale nejsem si jistý, jestli je obyčejná Tamiya X6 dost podobná ;)
MildaS

Příspěvekod MildaS » 16 led 2013, 21:33

Dneska další update :whistling:

Chtěl jsem mít lepší přístup na odstraňování přebytečných věcí v motorovém prostoru, tak jsem vyříznul ten díl co je mezi blatníky a pustil se do toho. Odříznul jsem neidentifikovatelný kus odlitku, nádobku na kapalinu do ostřikovačů a nádobku, která tam nepatří (ta nejvíc vpředu), zatmelil díry (později jsem zjistil, že tu přední jsem vlastně nezatmelil :-D ) a přebrousil. Z baterky odříznu jen vršek, na kterém jsou kontakty a víčka, zbytek odbrousím a baterku vyrobím znova.

Tak nějak přibližně jsem vzal tmelem destičky na podvozku a středový tunel. Ještě to doladím a pak vypiluju do hranata to vybrání vzadu na podvozku

Jak jsem usilovně brousil, tak mi karoserie spadla na zem a trochu to odnesl pravý zadní blatník. Naštěstí se to neulomilo celé, tak jsem vzal Tamiya lepidlo, zevnitř jsem to poctivě namatlal a ještě přeplácnul kouskem destičky, takže snad to bude držet. Až budu pracovat s plničem, tak to trochu přebrousím, přestříknu a zase přebrousím a budu doufat, že to nebude vidět :unsure:

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Za komentáře a rady budu rád :thumbup1:
MildaS

Příspěvekod Nuf!k » 16 led 2013, 22:31

Koukám že to uplně stejná bída jako můj chevele ss
taky hrozná řežba ..
hlavně koukám že máš uplně stejné kliky jako já to ti nezávidim hodně dlouho jsem nad nima důmal jak je udělam nakonec to teda šlo ale ty nervy ...

Jinak ti doporučim kouknout na model car kit nakoupit věci tam minimálně rozdělovač (s kablíkama s cívkou ) já ho sice u modelu ma ale než se tahat s kabelal takhle jsem to měl hezky jen jsem napíchal do motoru
nějaké kablíky maj tam slušné ceny jak chceš barevné
lepidlo na skla
třeba i flock
a hlavně tmel ! bude potřeba na tom model nic nesedí hlavně interiér
dále jsem také vyřezával orig stěrače z vrakoviště jsem si vzal nové jelikož ty které jsou součásti kastle jsou hrozné !

Jinak tyhle stavebnice jsou porod takže pevné nervy ! ;)
Obrázek
Obrázek
Nuf!k

Re: 1970 Plymouth Superbird 1/24 Monogram - 24.1. Update

Příspěvekod MildaS » 24 led 2013, 21:48

Nufik: díky za koment, stavebnice celkem pěkně sedí, jediný problém je ten podvozek + to jak na něm sedí interiér (v kastli sedí dobře, ale mimo ty čudlíky, na který se má nalepit). Kliky zkusím asi z plast. destičky. Stěrače myslím 2 stejný nemám, takže nechám ty co tam jsou.

__
Mám pro vás další update:
-stříknul jsem plničem ten prasklý bok a přebrousil, vypadá to nadějně
-odbrousil jsem z kapoty imitaci lanek od zámků kapoty, přemýšlím, že zlikviduju i samotný zámky a někdy časem bych případně dokoupil lepty, nebo to nechám bez zámků
-vyřezal jsem baterku, vyrobil ji znovu, do mot. prostoru nalepil její podstavec v přibližné fázi vývoje (a ještě musím dodělat stěny)
-poskládal jsem motor a natáhnul káblíky ke svíčkám + vyrobil indukční cívku (vedle sání) - dělicí roviny na karburátoru jsem neřešil - bude schovaný pod filtrem
-začal jsem dodělávat všemožnou kabeláž, hadice apod. a vyvrtal jsem k tomu i pár děr do přepážky v mot. prostoru
-mám připravený ke slepení celý interiér - sedačky jsem dal do černé + šedé (asi měly být obě barvy o chlup světlejší při porovnání s reálem, ale nechám to tak), zbytek interiéru je celý černý - zadní sedačky mají být ve stejné kombinaci jako ty přední, ale Monogram tam odlil sedačky z lavicové verze Superbirdu, tak jsem to "zamaskoval" takto. Na sedačkách má být navíc stříbrný proužek, ale nebudu ho dělat - mám oprávněné obavy, že to není dobrý nápad :D
Při psaní tohoto příspěvku jsem taky zjistil, že sedačky mají být barevný jinak - viz na konci, ale na fotce ze který jsem vycházel při barvení to bylo tak jak to mám já :? :mrgreen:

-nápravy jsou v barvě, kola jsem "vydetailoval" černou - mimochodem - máte někdo fotky SB s těmito koly? (měly by to být Chrysler Magnum) Já jsem jich našel strašně málo, obzvlášť v Petty Blue.

Tady už jsou konečně fotky

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Uvítám komentáře, kritiku, nápady co zlepšit a tak ;)

PS: zapomněl jsem udělat fotku celého interiéru a fotky hotových nabarvených náprav - doplním při příštím updatu :oops:
MildaS

Příspěvekod MildaS » 09 úno 2013, 19:57

Co se událo od minule?
-na kapotě byly humpolácký panty, takže jsem zmenšil jak odlitky na kapotě, tak i díry v kastli cca na polovinu
-odbrousil jsem z kapoty i zbytky zámků kapoty
-vrátil jsem zpátky příčku v motorovém prostoru, kterou jsem na začátku vyříznul
-vyfotil jsem celý interiér (dluh z minulého updatu) - chápu, že sedačky se někomu líbit nebudou, ale zatím zůstávají tak jak jsou
-kastli jsem nastříkal do plniče - dost se mi líbí jak to na některých fotkách pěkně leží - ještě trochu zvětšit podběhy a byl by to perfektní low rod
-jako reakci na vaši kritiku jsem vyrobil nový rozdělovač - povedlo se až na třetí pokus - první byl měděný velikostně tak 1:18, druhý plastový se mi rozlomil na kousky a třetí se mi dá se říct povedl. Kabely ke svíčkám jsou 0.5 mm měděné drátky. Není to kdovíjak úžasný, ale myslím, že to je lepší než ten původní, takže díky, že jste mě k tomu dokopali
-střechu jsem nastříkal černou matnou a následně polomatným lakem. Po dokončení lakování zbytku auta spravím štětečkem levý přední rožek
-ta věc, kterou cpu do mot. prostoru na kolíčku, bude klakson. Barva je mimo v porovnání s originálem.
-nalepil jsem na motor i filtr, ale je to moc vysoký - trochu jsem filtr podložil, protože mi přišlo divný, že to je ze spoda děravé, tak mi teď nejde zavřít kapota... Filtr ještě jednou vezmu bílou barvou, ať je to hezčí.
-výfuky dostaly nové koncovky - ještě je zevnitř zatřu černou. Výfukové svody ještě spravím stříbrnou
-namíchal jsem si barvu, ale s lakováním musím ještě počkat - došla mi moje oblíbená, celkem dobře fungující maskovací páska, takže lakování bude nejdříve v pondělí. Odstín nesedí úplně přesně - ve skutečnosti je to o chlup světlejší
-zjistil jsem, že papír s obtisky se přilepil na reklamní letáček v krabičce. Zkusil jsem to opatrně rozlepit od sebe a na některých obtiscích (zrovna na těch, které potřebuju :shock: ) zůstaly zbytky písmenek. Zlehka jsem je vyčistil uchošťourem namočeným do lihu - zůstaly tam modré flíčky od barvy, takže po nanesení obtisků štětečkem ty flíčky spravím. Přijde mi, že ty obtisky po nanesení trochu zmléční - nedá se s tím něco dělat?

-moje hodnocení motoru: dost upatlaný, ale snad trochu vylepší dojem ta kabeláž okolo. Příště to snad bude lepší :oops:

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

komentáře, rady i kritiku uvítám :)
MildaS

Příspěvekod Krausio » 09 úno 2013, 20:36

To se mi líbí :thumbup1:
Krausio

Re: 1970 Plymouth Superbird 1/24 Monogram - 9.2. Update

Příspěvekod TDi » 09 úno 2013, 21:32

Jojo , dobrá stavba :)
TDi
1:12

Příspěvekod Tondaaa » 10 úno 2013, 11:03

podle me jedno z nejhnusnejsich aut ktery kdy kdo vyrobil, ale jedes dobre ;)
Obrázek
Fabia is NOT a car!!!
Tondaaa
1:24

Příspěvekod MildaS » 10 úno 2013, 21:25

Díky za komenty

Tondaaa: na design mám svůj názor, mě se to líbí :mrgreen: ;)
MildaS

Re: 1970 Plymouth Superbird 1/24 Monogram - 16.2. Update

Příspěvekod MildaS » 16 úno 2013, 21:00

Mám pro vás další update:
-ve stavebnici "něco" přebývá. Myslím, že to je otevírací sání do kapoty normálního Roadrunneru, ale když mi někdo řeknete co to je, budu rád :-D
-hrany sklíček jsem natřel černou. Ještě začistím ředidlem a po odcvaknutí ze stromečku vyspravím.
-baterku bych považoval za hotovou (+ samozřejmě budou kabely)
-nalakoval jsem kastli i podvozek. Je to můj míchaný odstín, není to 100% přesná Petty Blue, ale takhle se mi to líbí. Na laku je pomeranč, což zkusím spravit Tamiya pastami
-výfuky jsou hotové
-na mopar fórech jsem si všiml, že na diferenciálech před renovací mají dost často nějaké číslo psané křídou. Pátral jsem dál a nikdo moc neví co to je, ale dost možná číslo technika, co dělal výstupní kontrolu, nebo tak něco. Tak jsem si svůj diferenciál taky podepsal.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

komentáře potěší :)
MildaS

Příspěvekod M!chaL » 16 úno 2013, 21:04

Tohle auto miluju, a stavba je parádní :whistling:
Obrázek
M!chaL

Příspěvekod jehovista » 16 úno 2013, 23:17

najso Mildo..
ten s modrou strechou je gut ;)
jehovista
1:72

Příspěvekod DaWe » 17 úno 2013, 12:19

Ta barva a všechny ty detaily s kterejma si hraješ to je prostě paráda ;)
DaWe

Příspěvekod dvdk » 22 srp 2013, 19:20

Konečně pořádný auto ;)
dvdk
greenhorn

Příspěvekod Mr.Roof » 02 zář 2013, 21:13

Hezkej příběh :-).
Obrázek
Bazar autíček všech značek, výrobců a velikostí