Ředění barev před lakováním

Nejde vám něco, nebo si s něčím nevíte rady klidně se zeptejte

Ředění barev před lakováním

Příspěvekod Joseph » 05 črc 2009, 16:36

Zdravím modeláři,
mám takovej problém. Koupil jsem si airbrushku a chci s ní nalakovat modela různé části modelu.
Problém spočívá v tom, že nevím čím ty barvy naředit.

Příklad: Mám barvu Tamiya X-12, píši na ní, že je to akrylovka takže bych ji eventuelně mohl naředit vodou nebo mám raději použít jejich ředidlo X-20A ?
Nebo třeba chci nalakovat základem model před barvením koncovou barvou. Jak na to ? Kterou barvu mám použít a čím ji mám naředit ? Jsem v tom docela laik, vždycky jsem lakoval sprejema a to stálo za prd :(
Když ale zředím akrylovou barvu ředidlem S 6006 tak ztvrdne ne ? Nebo když naředím syntetiku vodou tak vzniknou hrudky a za**re mi o pistol ne ?

Mohli by jste mi poradit nebo dát nějaký příklad jak míchat a ředit barvy před lakováním ?
Byl bych Vám moc vděčný :)
Obrázek>>>flickr ԅ(ˆ⌣ˆԅ)
Joseph
Moderátor

Re: Ředění barev před lakováním

Příspěvekod Lancer » 05 črc 2009, 19:13

Používej osvědčený barvy , snaž se používat origo ředidla . Když je nemáš dá se použít:

Tamiya akryl - lihobenzín - technickej líh
Humbrol - benzín do zapalovačů - ZIPPO apod. ; S6006
Revell - stejně jako Humbrol
Vallejo Acrylic Paints - mám odzkoušený pouze origo řeidlo, možná by šla destilovaná voda nebo líh. ( origo ředidlo se jmenuje Thinner + Airbrush Cleaner Model Air - vynikající na čištění pistolí )

když akryl naředíš S6006 tak je to v háji, protože ty barvy jsou na jiný bázi, s největší pravděpodobností se rozpadne pigment a barvu tak zničíš.

Můj postup při lakování:
Mr. Surfracer 1000 GSI - naředěnej tak 2:1 v prospěch ředidla
Akryl Tamiya naředěnej technickym lihem ( poměr nevim,ale řekl bych tak 2:1 pro ředidlo, barvy už mám připravený v lahvičkách, jenom leju do pistole)
Lesklej lak - mám ve spreji Mr.Super clear - 2 - 3 vrstky, vybrousim, vyleštim
poslední vrstva Top coat GSI - udělá dokonalej lesk, ten už jenom vyleštim smirekm 2000 a začnu leštit pastama KPM Bratislava.
Lancer
1:24

Příspěvekod Saimon » 06 črc 2009, 12:24

Joseph píše:Zdravím modeláři,
Příklad: Mám barvu Tamiya X-12, píši na ní, že je to akrylovka takže bych ji eventuelně mohl naředit vodou nebo mám raději použít jejich ředidlo X-20A ?

Nebo když naředím syntetiku vodou tak vzniknou hrudky a za**re mi o pistol ne ?

toto mám odskúšané, môžem potrvrdiť, že je to naozaj tak. a akrylovka sa dá riediť aj vodou ale oveľa lepšie je vždy použiť X-20A, má to potom lepšiu ehm... konzistenciu :D
Saimon
1:12

Příspěvekod Joseph » 07 črc 2009, 21:54

Díky moc. Zkusím sehnat ten lihobenzín nebo X 20A, pro který bych zajel do Oseku - obchod.valka.
Chci totiž ať je to špičkovej model se vším všudy a na laku si hodně zakládám, bude věnován mé zesnulé babičce....
Obrázek>>>flickr ԅ(ˆ⌣ˆԅ)
Joseph
Moderátor

Příspěvekod Lancer » 09 črc 2009, 22:21

Saimon píše:toto mám odskúšané, môžem potrvrdiť, že je to naozaj tak. a akrylovka sa dá riediť aj vodou ale oveľa lepšie je vždy použiť X-20A, má to potom lepšiu ehm... konzistenciu :D

Očivodně moc netušíš.

Akrylový barvy ředěný vodou samozřejmě naředíš do požadovaný konzistence. Probém je, že nebyly dělaný na to, aby se ředily vodou, tak že nejsou tak kvalitní a o dost ztmavnou, může se rozpadnout pigment
Ředění technickym lihem je naprosto bez problémů.
Lancer
1:24

Příspěvekod Joseph » 13 črc 2009, 11:14

OK, takže se porozhlénu po technickém lihu(lihobenzínu)
Jen se ještě zeptám. Ty kulatý skleněný plechovičky s barvou od Tamiye jsou akrylovky a ty hranatý jsou syntetiky ne ?
Když jo, tak ty syntetiky mám ředit ředidlem ?
Obrázek>>>flickr ԅ(ˆ⌣ˆԅ)
Joseph
Moderátor

Příspěvekod bluečko » 13 črc 2009, 11:18

syntentika se ředí ředidle tamka dokonce vyrábi
jde o to se jen pořádně natáhnout
Obrázek
bluečko
1:18

Zpět na Tipy a Rady