Mazda RX-7

Rozpracované modely sériově vyráběných aut v originálním stavu

Moderátor: dawe82

Mazda RX-7

Příspěvekod Wass » 10 úno 2009, 23:34

Zdravim všechny,

po dlouhé době mi spadnul PC a vypadá to, že to bude dlouhá reklamace, takže sem neměl co dělat a najednou jsem si vzpomněl na moji Mazdu RX-7, kterou už mám dost dlouho rozdělanou, tak jsem ji vyhrabal a začal ji trochu dodělávat, motor a interiér jsem měl už z dřívějška, dodělával jsem tedy nápravy a podvozek. Jde o můj první model, předtím jsem nikdy nic takovýho nedělal, žádný barvení, žádný lepení, nic... a je to poznat, protože víc zprasit sem to nemohl :( Měl jsem k dispozici jen tři druhy černé (X-1, XF-1 a X-18), bílou a stříbrnou (X-11), budu muset koupit další spektrum, ale na tohle jsem dřív jaksi nemyslel. V interiérů jsem nejdřív pěkně ošklivě slepil část mezi sedačkami a pak raději nalakoval jen úplné minimum věcí, abych nic nezkazil na větších plochách, ale když jsem se pak koukl na Mazdu od DORIS, docela sem nechápal. To, co jsem chtěl nechat s tím, že to nechci dál kazit, tak to budu muset celý předělat, aby to aspoň nějak vypadalo, protože teď to je úplně chudý. Další byl motor, zde se mi velice nepovedla jedna věc, a to ta, že se mi po nabarvení krytu motoru celá ta barva zkazila a jsou tam vidět ty tahy štětce, což vypadá příšerně a já nevim co s tim, prosím o radu :? Tohle se nedá nechat. A pak tu je podvozek a nápravy, černou jsem nabarvil jen menší plochy, opět aby se mi na těch větších nestalo to samé jako u motoru a to, co mělo být stříbrné, to jsem hodil do jedné barvy, do dokonalosti to má hodně daleko, ale aspoň to není tak hrozný (snad). Posuďte podle fotek a poraďte prosím, co s tím motorem, ani nevím, jak se tomu vyvarovat pro příště.

Plány:
- Karosérie auta bude oranžová
- Kola buď nechám chromová, jako jsou teď v základu, nebo je přestříkám na polomatnou černou
- Na lakování celého interiéru je pozdě, už je slepený a odlepovat se mi to nechce, takže jen některé doplňky natřu na oranžovo. Sedačky jsem chtěl taky dát na černo s oranžovým středem, ale střed udělám spíše šedivý (ale ta oranžová je zajímavější...)
- Motor zkusím odlakovat podle návodu tady na fóru a nalakuju ho znova, pečlivěji a opět s oranžovými doplňky

Kola - Mám několik modelů na dráhovou modelařinu, vezme se jen kastle a pár věcí a zbytek se dodělá a předělá, takže vždy skoro celá stavebnice zbyde včetně kol, problém je však v tom, že tato auta jsou závodní a tudíž kola z nich nejdou kvůli rozměrům použít na Mazdu, proto zůstanou sériová a nebudu je měnit
Obrázek

Interiér - až dokoupim barvy, předělám ho (omlouvám se za prach, ale s těma malejma smítkama si nedokážu poradit)
Obrázek

Motor - zde žádám o rady, jak to předělat tak, aby to nebylo tak hnusný jako to je teď
Obrázek

Podvozek - žádná sláva, v mém případě lepší něco než nic, s novejma barvama možná něco dodělám
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Díky za přečtení a za každou radu!
Naposledy upravil Wass dne 10 dub 2009, 12:10, celkově upraveno 7
Obrázek
Wass
1:24

Re: Mazda RX-7 by Wass

Příspěvekod DORIS » 11 úno 2009, 09:47

Ahoj, začátky jsou pro každého těžké a všechno potřebuje cvik a praxi. Stříbrné a metalické barvy se vyplatí nanášet spíše stříkáním, protože štětcem na větších plochách je vždy znát tahy štětcem.Větší plochy osobně vždy stříkám, zejména karoserii a podvozek. Smítka jsou problém, řeším to vlhkým hadříkem, který nepouští vlákna - přetřu jím díl, který budu lakovat a ještě to dodatečně suchým čistým štětečkem opráším. Mám při barevní po ruce špičatou pinzetu, kterou případné smítko ihned odstraním.Vodou ředitelné barvy moc nepoužívám, osobně se mi lépe pracuje se syntetikou Humbrol. Vždy je lepší nanášet více tenkých vrstev barvy, než jednu hrubou. Po vytvrdnutí barvy případná smítka rozleštím smirkem a nanáším další vrstvu barvy. Na lesklý lak po vybroušení smítek vodním smirkem (2000) používám leštící pastu, aby broušením zmatnělé místo opět získalo nádherný lesk. Nakonec příjde na řadu vosk, ovšem toto nastane až tehdy, když už nic dalšího není třeba na karoserii barvit. Pro lepení plasťáků se mi osvědčila kvalitní sekundová lepidla (Bison, Loctite) a pro čiré díly - světla, blinkry používám bezbarvý vodouředitelný lak od Tamky jako lepidlo, překvapilo mne, že to bez problému drží a samozřejmě nezanechá žádnou stopu. Okna lepím bodově sekundovým lepidlem, které ale nanáším v dostatečné vzdálenosti od okrajů oken, aby neproteklo a taky aby sklo od něho nezmatnělo (i výpary z lepidla umí své....).
DORIS
Člen scalecars

Příspěvekod Wass » 11 úno 2009, 11:57

Díky za rady, já kromě stříkání kastle všechno budu dělat štětečkem, protože kupovat spraye se mi moc nechce, na lepení používám lepidlo na modely od Humbrol a na čiré díly jsem viděl lepidlo na tyto věci dělané, ale můžu to zkusit i tím ředidlem. Jinak budoucí plány jsou takové: Dokoupit barvy, maskovačku a dodělat interiér, pak trochu přebarvit podvozek, pak dát pryč ten humus z motoru a zkusit to nalakovat znova už větším štětcem a pak už dodělat karosérii, měl jsem v plánu červenou, ale nechci se opičit, takže dám asi oranžovou. U kol nevím, jestli nechat chromové tak, jak jsou nyní nebo je přestříkat na černou, možná by to s tou oranžovou vypadalo dobře... :?
Obrázek
Wass

Příspěvekod MildaS » 11 úno 2009, 19:36

na ten motor bych ti doporučil asi Tamiya ředidlo, nežere plast (nebo mně se to aspoň nepovedlo) a barvu to sundá
jinak ať se podaří ;)
MildaS
1:18

Příspěvekod Wass » 11 úno 2009, 19:39

MildaS píše:na ten motor bych ti doporučil asi Tamiya ředidlo, nežere plast (nebo mně se to aspoň nepovedlo) a barvu to sundá
jinak ať se podaří ;)

Mám jen Tamiya ředidlo na syntetické barvy (malá hranatá nádoba) se jménem X-20, myslíš toto?
Obrázek
Wass

Re: Mazda RX-7 - už mám jasno

Příspěvekod MildaS » 11 úno 2009, 19:51

jj, to je ono
MildaS

Re: Mazda RX-7 - zase konec?

Příspěvekod Wass » 13 úno 2009, 23:00

Asi se na to znova vykašlu, furt jsem to chtěl vzdát, ale když jsem se koukl na modely jiných, chtěl jsem pokračovat, ale modelařina mi asi není souzena, teď jsem chtěl nabarvit celou palubku na matnou černou barvu, jenže... barva mi udělala skoro to samý, jako je u motoru, buď je to rukama nebo barvou a štětcem, na 95% tou první možností, modely mi nejdou a ani mi nepůjdou, zde je foto toho, co se mi stalo:

Obrázek
Obrázek
Wass

Re: Mazda RX-7

Příspěvekod strejda_takeshi » 13 úno 2009, 23:13

jou brácho,kola bych změnil protože maj profil jak kárka na dřevo,podřezal pružiny a upravil nápravy na áčka,ale každopádně to dodělej,jednou musíme udělat sraz na benďáku všichni co jsou tady z kraje
strejda_takeshi
1:43

Příspěvekod Wass » 13 úno 2009, 23:16

strejda_takeshi píše:jou brácho,kola bych změnil protože maj profil jak kárka na dřevo,podřezal pružiny a upravil nápravy na áčka,ale každopádně to dodělej,jednou musíme udělat sraz na benďáku všichni co jsou tady z kraje

No, má to bejt sériovka, takže kola bych nechal, schánět nový se mi moc nechce, nápravy to samý, nechám v sérii, protože už jsou slepený a dodělat to... jak jsem řekl, když se mi nepodaří ani nalakovat palubku tak to nemá cenu no :(
Obrázek
Wass

Příspěvekod strejda_takeshi » 13 úno 2009, 23:28

dyžtak se přelepí karbonem
strejda_takeshi
1:43

Příspěvekod dawe82 » 14 úno 2009, 10:31

co pouzivas za barvy ? ja blbej humbrol a tohle se mi netalo... jinak barvy musis mit tak akorat rozredeny... tohle vypada na hustou barvu ktera pak dela takovihle stopy....
authorized AUTOart reseller
die cast 1/18,1/24,1/43,1/72 + plast 1/24
Obrázek
dr30 hr31 the boxes of power
moje sbirka
http://www.scalecars.cz/forum/viewtopic.php?f=82&t=4705
dawe82
1:1

Příspěvekod Hy.accy » 14 úno 2009, 11:47

Neházej flintu do žita jak se říká, zatím to vypadá dobře, co se týče palubky tapeců sedaček, já na takhle velké plochy beru sprej, je to rychlé a pokud člověk něudělá nějakou chybku i témeř bezchybné ;) Ale pokračuj dále ;)
Hy.accy
Člen scalecars

Příspěvekod Wass » 14 úno 2009, 13:08

Používám barvy Tamiya, koupil jsem je rovnou k tomu modelu s předpokladem, že budou v pohodě, ale ty černý nějak převratný nejsou no a kupovat nový barvičky od Agamy nebo od Humbrolu se mi moc nechce, když jsem nespotřeboval ty Tamiyácký. Jinak mě napadlo to, že bych vzal tu druhou palubku s volantem na opačný straně a měl bych tak japonskou verzi, ale aspoň by ta palubka nebyla zkažená, tu bych pak zkusil přestříkat nějakým matným černým sprayem z autodílů nebo je možnost to zkusit přetřít Purisolem, což je prej odstraňovač nátěrů (nebo zkusit hydroxid sodný).
Obrázek
Wass

Příspěvekod Wass » 14 úno 2009, 20:21

Tak jsem udělal lehkou patinu na podvozku, víc už na něm dělat nebudu, zase nemám v plánu dělat auto po každodenním používání :) V pondělí zkusim sundat tu barvu z motoru, palubky a lízátka Purisolem, snad to pomůže, pak bych někdě sehnal černej matnej lak a palubku s motorem přestříkal. Pak budu pracovat na karosérii, čehož se docela bojim :shock:

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Wass

Příspěvekod dawe82 » 14 úno 2009, 21:11

este napis kde ta patina ma bejt ? ja ji tam nejak nevidim.... no a denne pouzivany auto by vypadalo hooodne jinak... zvlast 15 let stary....
Obrázek
moje sbirka
dawe82

Příspěvekod Wass » 14 úno 2009, 21:28

dawe82 píše:este napis kde ta patina ma bejt ? ja ji tam nejak nevidim.... no a denne pouzivany auto by vypadalo hooodne jinak... zvlast 15 let stary....

No máš pravdu, není nijak závratná, du se pustit do jejího zvýraznění, jinak stačí porovnat fotky nahoře a tyhle, na těch světlých částích to je trochu vidět.
Obrázek
Wass

Příspěvekod dawe82 » 14 úno 2009, 21:37

podivej se na model rx7 od doris... ta sice patinovala prvne (nevypada to no....) ale ma nekolikaletou patinu jako vysitou... ne ze bych te nabadal to od ni obslehnout ale spis ta uroven patiny a barvy ma dost realny a povedeny.... zen tvuj lehouckej nadech vypada jako kdyz to nekdo na par mistech pokreslil spinou.... a nebo zkus patinu "po desti" tu sem delal na broukovi a vypada to cca takhle Obrázek
Obrázek
moje sbirka
dawe82

Příspěvekod Wass » 14 úno 2009, 22:13

Máš pravdu, to tvoje vypadá úplně jinak... zkusil sem to teď trochu víc zapatlat, ale na těch fotkách to je celkově tmavší, zkusím to pak ještě vyfotit zítra při denním světle, ale v reálu to vypadá o dost líp, já se zezačátku bál, abych to nepřehnal :) Ještě zkusim nějak udělat bláto/rez, mám oranžovou a z toho se něco namíchat určitě dá.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Wass

Příspěvekod dawe82 » 14 úno 2009, 22:27

ja pouzil nejdriv cernou a pak do nekterejch mist bilou a pak to nekolikrat pretrel stetcem namocenym v redidle... teda pretiral sem to asi hodinu nez se mi to libilo.... no a rez a blato budu delat az prez tohle... podle toho jak to dopadne z venku :) a ty kdyz mas hlavne cernej podvozek tak pouzij svetlejsi barvy... seda bila atd... a pak ty bahnickovi odstiny... :)
Obrázek
moje sbirka
dawe82

Příspěvekod Wass » 14 úno 2009, 22:34

dawe82 píše:ja pouzil nejdriv cernou a pak do nekterejch mist bilou a pak to nekolikrat pretrel stetcem namocenym v redidle... teda pretiral sem to asi hodinu nez se mi to libilo.... no a rez a blato budu delat az prez tohle... podle toho jak to dopadne z venku :) a ty kdyz mas hlavne cernej podvozek tak pouzij svetlejsi barvy... seda bila atd... a pak ty bahnickovi odstiny... :)

Tak to já používám jen stříbrnou na černý plochy a metallic gun na světlý plochy, tak, jak to je teď se mi to líbí a musim říct, že ta patina to hodně zlepšila, podvozek je snad jediná věc, která se mi na tý Mazde zatim povedla :oops: :D
Obrázek
Wass

Příspěvekod Wass » 15 úno 2009, 11:20

Tak jsem to teď fotnul na denním světle, je to kapku rozmazaný, ale jde to vidět. Ve skutečnosti to tedy vypadá o něco líp :|

Obrázek
Obrázek
Wass

Příspěvekod bluečko » 16 úno 2009, 11:50

tohle vypada nadejne držim palce ;)
jde o to se jen pořádně natáhnout
Obrázek
bluečko

Příspěvekod Wass » 22 úno 2009, 21:48

Tak jsem zkusil tip od john-n přebrousit ty problémový místa šmirglem, moc sem tomu něvěřil, ale fachá to parádně a palubka i motor jsou už skoro komplet "vyčištěný", na nějakých malých místech však zůstane ta původní barva, protože se tam šmirglem nedostanu a logo Mazda na motoru je taky pryč, protože by se kolem toho nemohlo brousit a zůstal by tak velkej kus původní barvy, ale lepší to než původní stav motoru... fotky udělám zítra nebo pozítří, podle toho kdy to dodělám. Jinak jsem našel pěknou inspiraci na barvu karosérie, jedná se o tuto zelenou, myslim, že to vypadá moc dobře a neobvykle :)

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Wass

Příspěvekod Saimon » 23 úno 2009, 09:40

áno je to krásne, ale najprv sa ti to musí podariť rovnako krásne nastriekať
Saimon
1:12

Příspěvekod strejda_takeshi » 23 úno 2009, 20:34